VPS gostovanje

VPS gostovanje: vse, kar morate vedeti

Ko se odločimo, da bi imeli novo spletno stran, moramo najprej pomisliti še na nekatere druge reči, kot sta domena in gostovanje. Prav gostovanje pa kasneje odigra eno ključnih vlog pri samem delovanju spletne strani. Kot vemo, je zelo pomembno, da je prikazovanje strani tehnično brezhibno in hitro, saj to vpliva tako na sam posel kot tudi položaj v iskalnikih, kot je Google.

A ne gre zgolj za to. Glede na namen spletne strani, je potrebno razmisliti tudi o tem, koliko prostora na strežniku bomo potrebovali, oziroma ali je za nas sprejemljiv zgolj lasten strežnik. Slednja opcija je finančno precej zajetna, pa tudi zahtevna za vzdrževanje, zato je v tem primeru zelo dobra alternativa tako imenovano VPS gostovanje.

Kaj sploh je VPS gostovanje?

VPS je kratica za Virtual Private Server, kar v prevodu pomeni virtualni zasebni strežnik. Kot ste lahko ugotovili, gre za navidezni strežnik, ki je samo vaš. V resnici so na tem strežniku tudi druge stranke, a ima vsaka povsem ločen del zase.

To pomeni, da lahko s svojim gostovanjem upravljate na način, kot bi bila spletna stran postavljena na vašem osebnem strežniku. Torej, ostali paketi gostovanj in spletne strani drugih strank na tem strežniku ne bodo imeli nikakršnega vpliva na delovanje vašega paketa.

Zakaj VPS gostovanje?

VPS gostovanje je namenjeno nekoliko bolj zahtevnim strankam. Torej za spletne strani, ki beležijo nekoliko večji obisk, potrebujejo svoj procesor in pomnilnik in je možno same nastavitve strežnika poljubno nastavljati in spreminjati.

Navkljub temu da imate na voljo praktično svoj strežnik, pa nase še vedno ne prevzamete nekaterih precej zahtevnih zadev, ki pridejo zraven z zasebnim strežnikom. Položnica za elektriko, ekipa za tehnična brezhibnost, nadgradnje strojne opreme in povezava ter strošek za internet še vedno ostajajo v domeni lastnika fizičnega strežnika.

Kdo naj izbere VPS gostovanje?

Kot rečeno gre pri VPS gostovanju za paket, po katerem posegajo spletne agencije z več spletnimi stranmi, ki potrebujejo lastne dostope in možnosti nalaganja različnih aplikacij in drugih prilagoditev. Tudi lasten operacijski sistem ni problem, saj paket deluje povsem ločeno od preostalih. Prav tako je VPS primeren za večje spletne trgovine in druge strani z več obiskovalci.

VPS strežnik

Tovrsten zakup virtualnega strežnika je primeren za tiste z nekaj več tehničnega in administrativnega znanja. Čeprav je slišati, da je to edina možnost za nekoliko zahtevnejše strani, pa danes morda temu niti ni več povsem tako. Tudi deljena gostovanja s hitrimi SSD diski so za zahtevnejše naročnike pogosto povsem primerna.

Prednosti in slabosti VPS gostovanja

Kot pri vsaki zadevi, je tudi tu moč najti tako prednosti kot slabosti. Če potrebujete svoj strežnik, potem je VPS seveda idealna rešitev. Na ta način boste močno oklestili stroške. Elektrika, račun za internet, tehnična skrb za delovanje fizičnega strežnika in podobno.

Pod slabosti bi morda navedli zgolj napačno odločitev posameznika. Ni namreč nujno, da ima vsaka malce bolj zahtevna stran lasten strežnik, ali v našem primeru virtualnega. Kadar je za brezhibno delovanje in želje stranke dovolj že kateri od paketov deljenega gostovanja, je VPS bistveno dražja izbira po nepotrebnem.

Poleg tega pri VPS gostovanju ne morete računati na (brezplačno) pomoč s strani ponudnika gostovanja, prav tako ne na posodabljanje operacijskega sistema in ostale programske opreme, varnostne kopije ipd. Za to boste morali poskrbeti sami ali doplačati za dodatne storitve.

Alternativa: TURBO gostovanje

Obstaja pa tudi odlična alternativa VPS gostovanju, in sicer so pri NEOSERV pripravili pakete tako imenovanega TURBO gostovanja, ki so namenjeni najzahtevnejšim naročnikom. Gre za izjemno zmogljive pakete, vsak naročnik pa je deležen svojega dela strežnika (z ločenimi zmogljivostmi), obenem pa ponudnik zagotavlja tudi podporo.

Lastnosti TURBO gostovanja

Operacijski sistem (in ostala programska oprema) je vnaprej nameščen, prav tako nadzorna plošča cPanel in skratka vse, kar se zahteva od zanesljivega spletnega gostovanja. Storitev podpira tudi LiteSpeed tehnologijo, ki omogoča visoke hitrosti delovanja spletnih strani. Prav tako je poskrbljeno za samodejne varnostne kopije, podpora pa je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Če imate glede gostovanja visoke zahteve, vam vsekakor svetujemo, da poleg VPS strežnika preverite tudi pravkar omenjeno TURBO gostovanje.