Trije razlogi za prenos domene na drugega registrarja

Ali niste zadovoljni s trenutnim registrarjem, pri katerem ste naročili domeno? Morda vam ne nudi ustrezne tehnične podpore, morda njegove storitve niso dovolj zanesljive, morda pa so predrage? Brez skrbi, registrarja lahko kadar koli zamenjate, v večini primerov brezplačno.

V nadaljevanju sem zapisal tri razloge za prenos domene na drugega registrarja. Na koncu pa sem vam še razkril, katerega registrarja bi izbral sam.

Dodatne storitve

Nekateri registrarji poleg prodaje in podaljšanja domen nudijo še storitve, kot so WHOIS zaščita, spletno gostovanje, SSL certifikati itn. Pogosto je najbolje, da se odločite za registrarja, ki vam ponuja vse te storitve. Ne nazadnje za učinkovito spletno predstavitev poleg domene potrebujete še gostovanje za spletno stran, priporočljiva pa je tudi uporaba SSL certifikata. Če izberete registrarja, ki ponuja vse naštete storitve, lahko na enem mestu urejate vse, kar je povezano z vašo predstavitvijo na spletu.

V kolikor vaš trenutni registrar ne ponuja omenjenih storitev, velja razmisliti o njegovi zamenjavi. Za lažjo izbiro ustreznega registrarja si odgovorite na naslednja vprašanja:

 1. Ali registrar ponuja storitve: domene, spletno gostovanje, WHOIS zaščita, SSL certifikat?
 2. Ali je naročilo, namestitev in nastavitev storitev enostavna?
 3. Ali registrar nudi strokovno tehnično podporo?
 4. Ali ponuja garancijo na svoje storitve?
 5. Ali ima registrar večinoma pozitivne komentarje obstoječih strank?

Kako se odločiti za pravega registarja?

Če ste na vsa zgornja vprašanja odgovorili z »da«, potem ste na pravi poti. Pri izbiri ustreznega registrarja pa so pomembni še nekatere dejavniki.

Cena

Glede na to, da je na voljo veliko število slovenskih in tujih registrarjev, ki ponujajo vse zgoraj naštete storitve, vam pri izbiri pomagajo tudi cene njihovih storitev.

Nekateri na primer ponujajo ugodno ceno za podaljšanje domene ob prenosu od drugega registrarja, vendar je potem strošek ob naslednjem podaljšanju domene bistveno večji. Zato primerjaje več ponudnikov, predvsem cene za podaljšanje posamezne domene.

Prenos in podaljšanje več domen

Dodatno prednost lahko predstavlja prenos večjega števila domen. Nekateri ponudniki namreč ponujajo še dodatne popuste, če k njim prenesete večje število domen. Morda se nekaj evrov ne zdi veliko, a če imate registriranih več domen in jih vsako leto podaljšujete po nižji ceni, je prihranek na koncu občuten.

Prednosti pri prenosu domen

Več o tem, zakaj zamenjati registrarja domene, si lahko preberete tudi v zanimivi objavi Kdaj se odločiti za prenos domene.

Katerega registrarja izbrati?

Ste še vedno v dilemi, kateri registrar je pravi za vas? Svetujem vam, da izberete slovenskega ponudnika, saj bo v tem primeru komunikacija potekala v slovenskem jeziku.

Med ponudniki na slovenskem trgu vam lahko priporočim NEOSERV, ki ponuja vse zgoraj naštete storitve. Njihova podpora je odlična, o tem pričajo tudi mnenja zadovoljnih strank, ki jih najdete na njihovi spletni strani, na Facebooku in drugih družabnih omrežjih.

Cene za prenos domen so konkurenčne, med drugim pa pri NEOSERV ponujajo registracijo novih domen po zajamčeno najnižjih cenah v Sloveniji.

Kje registrirati poceni domene?

Vsi, ki se ukvarjamo s spletom, obožujemo poceni domene – in to take, ki niso sumljivega izvora. Saj veste, na internetu nas nenehno zasledujejo akcije in oglasi, kjer ponujajo poceni domene in ugodno spletno gostovanje, ko pa začneš brati drobni tisk, dvakrat premisliš, če se boš odločil skleniti posel.

Niso pa vse poceni domene sumljive, daleč od tega. Pripravili smo kratek vodič, ki ga imejte pri roki, ko se odpravljate na naslednji lov za ugodnimi domenami.

Najprej raziščite ponudnike domen

Najprej poguglajte, kako pa drugače. Pa niti ni nujno, da se že takoj odločite za iskalno frazo »poceni domene«, lahko iščete tudi zelo splošno in izberete nekaj ponudnikov, ki se vam zdijo najboljši. No, razen če se vam ravno mudi, potem nimate kaj dosti prostora za špekulacije. Večina ponudnikov namreč ponuja posebne akcije (npr. za Black Friday ali Cyber Monday) in ugodnosti: lahko so na tedenski ali mesečni ravni, za nove naročnike ali pa so poceni domene na voljo ob zakupu gostovanja.

Posebne akcije in ugodnosti

Mogoče čakajo posebne ugodnosti za nove Facebook oboževalce ali pa če zakupite domeno za daljše časovno obdobje? Najbolje bo, da na njihovi spletni strani preverite, kakšna je običajna praksa, naročite se na e-novice, ki običajno pomenijo tudi dodatne ugodnosti, in si oglejte njihovo Facebook stran.

Preverite poceni domene pri NEOSERV, kjer vam garantirajo najnižjo ceno v Sloveniji. Če pri katerem drugem domačem registrarju najdete ugodnejšo ponudbo (po vsej verjetnosti je ne boste), jim to javite, oni pa bodo ceno izenačili.

Za poceni domene je treba biti na preži

Spremljajte novice izbranih ponudnikov, njihove akcije, ugodnosti in Facebook strani. Če ravno ne gori voda, boste prej ali slej naleteli na ugodno ponudbo, samo potrpežljivi morate biti.

Nenazadnje pa je cena domene odvisna tudi od njene končnice. A naj to ne bo razlog za nakup bolj poceni domene, saj ta vpliva na bistveno več stvari, kot si mislite. Raje počakajte kak teden ali dva več in naletite na ugodno ponudbo, kot pa da bi varčevali na domeni zaradi njene končnice. Nenazadnje je domena skoraj nekaj takega kot blagovna znamka.

Tematske domene – že imate svojo?

V današnjem prispevku vam bom predstavil skupino domen, ki v zadnjih letih pospešeno pridobiva na veljavi. Pravzaprav kaj takšnega prej niti ni bilo možno, saj te vrste domen sploh še niso obstajale. Prve so se pričele pojavljati ob koncu leta 2013, zelo zanimiv pa je podatek, da jih danes obstaja že več kot 1.200. Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Hiter pregled tabele nam da vedeti, da se je večina tematskih domen pojavila v letih od začetka 2014 do konca 2016, medtem ko v letu 2017 ni bilo sprejetih prav veliko novih. Se že poigravate z mislijo, da bi tudi sami »zaprosili« za novo domensko končnico? Če vam povem, da je za uvedbo nove končnice potrebno plačati najmanj 185.000 dolarjev, si boste verjetno po hitrem postopku premislili. Ne verjamete? Podatek lahko preverite tukaj.

Katere so glavne prednosti tematskih domen?

Tematske domene imajo dve veliki prednosti. Prva je zagotovo ta, da gre za zelo zanimive končnice, ki uporabniku spleta že takoj dajejo vedeti, kaj lahko pričakuje na spletni strani. Da si boste bolje predstavljali, kaj točno imam v mislih, naj vam naštejem nekaj primerov:

 • .SHOP – obiskovalci lahko na domeni pričakujejo spletno trgovino;
 • .CLUB – običajno je na spletni strani predstavljen športni klub, lahko pa gre tudi za nočni ali kakšen drug klub;
 • .AGENCY – domenska končnica je pisana na kožo najrazličnejšim spletnim agencijam;
 • .NEWS – če nimate novičarskega portala, s to končnico zagotovo nimate kaj početi;
 • .TIPS – tematska domena, primerna za vse tiste, ki želite prek spleta deliti nasvete;
 • .RECIPES – le kaj drugega bi lahko pričakovali na strani, kot kuharske recepte?

Športno obarvane tematske domene

Druga prednost tematskih domen pa je povezana z njihovo »mladostjo«. Predvsem v primerjavi z domenama .COM in .NET je mnogo lažje najti odlično domensko ime, ki je še vedno na voljo za registracijo.

Pa si kar poglejmo številke. Trenutno je registriranih približno 130 milijonov domen s končnico .COM in 15 milijonov s končnico .NET. Tematska domena .CLUB, ki se uvršča na 5. mesto najpogosteje registriranih tematskih domen, pa šteje približno 1 milijon registracij.

Seveda obstaja še cela vrsta drugih tematskih domen, pri katerih številka ne seže niti prek 100.000 (ali niti prek 10.000). Poglejmo si še tematsko domeno .BLOG, ki je za registracijo na voljo šele od konca novembra 2016. Trenutno je registriranih nekaj več kot 100.000 domen z omenjeno domensko končnico.

Vir statističnih podatkov: http://research.domaintools.com/statistics/tld-counts/

Imajo tematske domene tudi slabosti?

Tako kot pri vsaki stvari se tudi v primeru tematskih domen najdejo določene slabosti. Ena izmed njih je zagotovo ta, da je večina končnic primerna le za spletne strani v angleščini. Če denimo želite postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, všeč pa vam je končnica .RECIPES, takšna kombinacija ne bo najbolj posrečena. Obstajajo pa tudi izjeme, kjer je povsem vseeno, ali je spletna stran izdelana v angleškem ali slovenskem jeziku. Naj jih naštejem le nekaj:

 • Tematska domena .BLOG.BLOG,
 • .FIT,
 • .XYZ,
 • .NINJA,
 • .SALON,
 • .BAR.

Naslednja slabost ni ravno slabost v pravem pomenu besede, hkrati pa tudi ne velja za vse tematske domene. Govorim o ceni, saj so nekatere tematske domenske končnice precej dražje od vsem dobro poznanih generičnih, pa tudi od nekaterih nacionalnih. Najdražja je domena .LUXURY, za katero je potrebno odšteti visokih 500 € na letni ravni. Razlika je torej očitna.

Torej, že imate svojo tematsko domeno?

Naj uganem. Zaenkrat je še nimate, ampak vam je po do zdaj prebranem prispevku ta možnost postala všeč. Moj nasvet bi bil, da se nikar ne obotavljate preveč, saj bodo najbolj zanimive tematske domene prav gotovo kmalu postale zasičene. Če mislite, da bi vam tematska domena prišla prav, da bi vas npr. odlično ločila od konkurence, jo čim prej registrirajte.

Zelo bogato ponudbo tematskih domen ima slovenski registrar NEOSERV.si, kjer sem svojo domeno registriral tudi sam.

Registracija domene s šumniki – da ali ne?

Slovenski jezik se ponaša s tremi črkami, ki jih angleščina ne pozna. To so šumniki č, š in ž. Do leta 2010 so bili ti pri registraciji spletnih domen zapostavljeni oziroma domene s šumniki ni bilo mogoče registrirati. Oktobra 2010 se je to spremenilo in Slovenci smo za nekaj časa začutili olajšanje. Zdelo se nam je, da splet končno priznava nas in naše jezikovne posebnosti. Vendar v praksi ni prišlo do nenadne velike registracije domen s č, š in ž. Tako kot imajo šumniki prednosti, imajo namreč tudi svoje pomanjkljivosti.

Zakaj šumniki?

Če se odločimo za domeno s šumniki, bomo imeli manj težav kot v nasprotnem imenu. Šumnikov ne uporablja veliko jezikov, torej je večja verjetnost, da bo naša izbrana domena še prosta. Zagotovimo si lahko odlično ime, po mnenju strokovnjakov za spletno optimizacijo pa naj bi se domene s šumniki ne uvrščale v iskalnikih prav nič slabše kot tiste brez njih.

S strešicami so tudi težave

Marsikdo pri uporabi spleta šumnike avtomatično izpušča, prav tako kot na primer pri pisanju sporočil na mobilnem telefonu. Zakaj? Ker je bil internet tako dolgo na voljo zgolj brez strešic, da smo se temu povsem privadili. Če je treba vpisati šumnik, ga samodejno nadomestimo s sičnikom, torej črko brez strešice. In kadar nekdo vtipka ime domene, bo tako morda prišel na našo konkurenčno stran, saj bo na strešico pač pozabil.

Računalniška tipkovnica

Ste kupili svoj računalnik v tujini in zato na tipkovnici nimate šumnikov, ali pa morda celo živite v tujini? V obeh primerih je uporaba črk s strešicami onemogočena oziroma zahteva precej časa in truda. Tudi to, da vsakdo ne more vtipkati imena strani, ki vsebuje šumnike, je eden od razlogov, da ti niso priljubljeni.

Morda najbolj pomembna težava pa je povezana s strežniki za elektronsko pošto. Ti ne vedo, da Slovenci uporabljajo šumnike. Kadar imate skupaj s spletno stranjo čebela.si tudi poštni naslov na to domeno, se rado zaplete. Marsikateri strežnik enostavno ne ve, kako obdelati strešico.

Kaj je torej bolje?

Lahko bi rekli, da negativne posledice uporabe šumnikov pretehtajo nad pozitivnimi, zato je na področju spleta potrebno priznati, da moramo zavoljo dobrih poslovnih rezultatov nekoliko zanemariti naš jezik. Vsekakor bi bilo lepo, če bi ga lahko vedno pravilno uporabljali, a kadar to prinaša težave, ne gre drugače. Potrebno se je prilagoditi.

Domeno s šumniki torej registriramo le, če smo trdno prepričani, da nas bodo uporabniki kljub strešicam našli, da nas ne morejo zamenjevati s stranjo z enakim naslovom, vendar brez strešic, da bo naš IT mojster poskrbel, da nam elektronska pošta ne bo nagajala.

Za konec pa še zanimivost. Stran, ki nujno mora uporabljati šumnike, sicer bi izgubila svoj smisel, je že registrirana. To je seveda slovenščina.si, kjer ponujajo tudi jezikovni tečaj slovenščine.

Pri registraciji domene bodite pozorni na …

Do svoje domene in posledično do svoje spletne strani lahko pride danes vsakdo, za malo denarja in hitro. Časi, ko je bila spletna stran nekaj dragega, so del preteklosti. Vse, za kar morate poskrbeti, je registracija spletne domene, s katero lahko pri marsikaterem registrarju poleg dobite tudi poceni gostovanje, ter izdelava spletne strani v WordPressu, ki ga marsikdo obvlada in lahko za izdelavo strani poskrbi kar sam.

Prvi korak je vedno registracija domene, torej določitev spletnega naslova, kjer vas bodo našli vaši uporabniki. In že pri tem ni ničesar, kar bi bilo fiksno določeno.

Registracija domene – kaj vse je potrebno izbrati?

V vrstici z naslovom spletne strani se običajno najprej zapiše http://, kar označuje protokol, ki ga uporablja svetovni splet. Ob nekaterih straneh, ki uporabljajo varne povezave oziroma imajo nameščen varnostni SSL certifikat, se zapiše https://, vendar to dvoje ni del registracije domene. O izbiri certifikata se lahko odločite tudi kasneje.

Sledi www, kratica za svetovni splet. Tej se lahko tudi izognete, saj je s stališča marsikoga povsem nepotrebna in dela v celotnem imenu strani zgolj »gnečo«. Kakšna je razlika, ali uporabljate www ali ne? Za klasično spletno stran razlike pravzaprav ni, saj uporaba ali neuporaba prav nič ne vplivata na optimizacijo. Gre torej zgolj za osebno odločitev glede tega, ali nam je www všeč ali ne.

www

Sledi glavni del domene, torej vaše domensko ime. To naj bo kratko (tja nekje do 12 znakov), zanimivo, pove naj nekaj o vsebini strani ali predstavlja dejavnost oziroma blagovno znamko. Katera imena domen so prosta, raziščite na preveri.si.

Zadnji del je domenska končnica. Lahko se odločite za slovensko .SI, mednarodno .COM ali še množico drugih, vendar sta prav omenjeni najbolj praktični, saj jima uporabniki najbolj zaupajo.

Kaj storiti, kadar je domena že zasedena?

Odgovor je povsem preprost: poiskati morate drugo, saj je vsaka domena unikatna in označuje naslov točno določene spletne strani. Kadar pri preverjanju domene ugotovite, da je ta zasedena (čeprav morebiti sploh ni v uporabi), je potrebno poiskati alternativo. Včasih to terja veliko kreativnosti, saj želimo najti ime, ki si ga bodo ljudje hitro zapomnili, ki bo nekaj posebnega, hkrati pa ga bodo vsi povezovali z vsebino.

Če za domeno ne morete uporabiti prvih nekaj želenih imen, vključite v iskanje rešitve večji krog ljudi. Naj vam pomagajo kreativni in domiselni sodelavci, prijatelji in podobno. Včasih je popolna rešitev povsem blizu in naravnost odlična, pa je sami ne opazimo.

Druga možnost rešitve je, da ohranimo prvotno želeno ime, a izberemo nekoliko manj pogosto končnico. Običajno se to ne priporoča, saj so eksotične končnice videti nenavadno in uporabniki ob njih lahko pomislijo, da gre za prevaro. Izjema so končnice, ki dejansko neposredno pričajo o našem poslu ali naravi strani: .tv, .blog, .academy, .app, .auto, .beer, .city …

Naštete tematske končnice so seveda angleške in so za slovenske spletne strani smiselne le takrat, kadar zvenijo domače oziroma predstavljajo besede, ki so pri nas pogosto v uporabi vsaj v pogovornem jeziku ali urbanem slengu.

Kje registrirati domeno?

Domeno vsekakor registrirajte pri slovenskem registrarju, saj boste tako najbolje seznanjeni z vsemi pravili, vedno boste le en telefonski klic proč od prijazne pomoči, prav tako pa se boste najlaže dogovorili glede objave podatkov v WHOIS in si pridobili brezplačno DNS gostovanje. Veliki tuji ponudniki pogosto skrbijo za tako veliko množico domen, zato je pri njih tudi podpora lahko slabše kakovosti (tudi zaradi jezikovne težave in časovne razlike).

Blogerji, na voljo je domena .blog!

Pišete spletni blog že več let in v njem pokrivate teme, za katere vam bralci ves čas zatrjujejo, kako so zanimive, vi pa se še vedno ukvarjate z majhnim obiskom in neprepoznavnostjo? Morda za to ni krivo to, da se posvečate preveč specifični stvari, temveč je krivda predvsem v tem, da nimate prave domene. Domena .si je lahko preveč »ozka«, prav tako domena .eu, za domeno .com pa žal niste mogli nikoli poskrbeti, ker so bile vse primerne domene že zasedene – pa čeprav ste jih prebrskali celo množico.

Pozor, tu je rešitev! Blogerji imate sedaj povsem svojo domeno .blog, namenjeno prav tistim posameznikom, ki bi radi delili svoja prepričanja s svetom, pokazali svoje znanje, spregovorili o reševanju težav, se izkazali z domiselnostjo. Domena . blog je še zelo sveža in bo poskrbela, da se pod njenim okriljem združijo vsi najboljši blogerji sveta.

Kaj ti prinese domena .blog?

Domenska končnica .blog se uporablja od konca leta 2016 dalje in spada med tako imenovane tematske končnice, ki jih lahko uporablja vsakdo, ne glede na to, iz katere države prihaja, v katerem jeziku piše, s kakšno vsebino se ukvarja. Pomembno je, da gre za blogersko vsebino, ki bi jo pisec spletnega dnevnika rad delil s svetom.

Blog

Kljub temu, da je domena tematska, pa jo brskalniki pri iskanju obravnavajo enako kot generične domene, torej povsem enakovredno kot domeno .com. To pomeni, da ti .blog lahko hitro prinese več zadetkov v iskalniku in tako poskrbi, da si pridobiš več bralcev.

Zakaj je .blog še posebej mikavna?

Blogerjem končno ni treba več pisati svojih spletnih dnevnikov na straneh, ki jih označuje domena ponudnika (na primer wordpress.com), prav tako pa jim ni treba registrirati domene s klasično končnico, pri kateri se v ničemer ne ločijo od podjetij, korporacij, institucij … S svojo domeno lahko takoj jasno povedo, da so neodvisni pisci spletnih vsebin, ki izražajo svoje mnenje in predajajo svoje znanje, pri tem pa seveda ostajajo neodvisni. Ni jim v interesu promovirati raznih izdelkov in storitev, ki tega niso vredni.

Če se nimaš bloga, je sedaj pravi čas

Pisci blogov so najrazličnejši ljudje. Med njimi najdemo starejše in otroke, strokovnjake, ljubitelje, prebivalce najrazličnejših dežel sveta. Vsi se ukvarjajo z nečim, do česar čutijo strast.

Če imaš tudi ti veliko za povedati ter deliti z drugimi, je blog odličen način, da ti prisluhnejo in spoznajo tvoje ideje. Blog namreč omogoča precej bolj temeljito izražanje kot na primer družbena omrežja.

Podaljšanje domene opravite pravočasno!

Ste domeno zakupili za 5 let? Najbrž ne. Najverjetneje ste domeno registrirali za obdobje enega leta, kar pomeni, da bo še pred potekom tega časa domeno potrebno podaljšati. Seveda le, če vam je kaj do domene in jo želite še naprej uporabljati.

Če domene ne boste podaljšali pravočasno, se kaj hitro lahko zgodi, da jo boste za vedno izgubili. Sicer nekaj dni po poteku še ni potrebno zganjati panike, saj jo boste po vsej verjetnosti še vedno lahko podaljšali brez dodatnih stroškov.

V kolikor pa boste na podaljšanje domene povsem pozabili, jo bo morda registriral nekdo drug. Stare domene, na katerih je bila v preteklosti že objavljena vsebina, so za marsikaterega spletnega mojstra zelo zanimive. V večini primerov takšne domene uporabijo za postavitev lastne blog mreže, s katere gradijo povezave na druge spletne strani. Takšne povezave je namreč potrebno plačati.

Grajenje povezav

Ste na podaljšanje domene pozabili? Koliko časa je že mimo, odkar je domena potekla? Katero domensko končnico ima domena? To sta glavni dve vprašanji, ki si jih morate postaviti, ko vam domena poteče. Če gre za domeno z domensko končnico .si, boste domeno najverjetneje dobili nazaj. Brez dodatnih stroškov. Za .si domene namreč velja, da po poteku za 1 mesec zapadejo v karanteno. To je obdobje, ko jo iz karantene lahko obudi le njen zdajšnji oz. že bivši nosilec. V tem primeru za obuditev domene ni potrebno plačati, seveda pa je potrebno plačati za podaljšanje domene – po ceniku registrarja, kjer je bila domena registrirana in zdaj tudi podaljšana.

Ste pozabili na podaljšanje domene .com? Morda .net? Potem vam zares težko podamo točno informacijo, če boste domeno še lahko dobili nazaj ali ne. Povsem je odvisno od domenske končnice in predvsem od samega registrarja, kakšno cenovno politiko ima. Nekje bo, če se boste nekaj dni po poteku spomnili na podaljšanje, potrebno za obuditev domene plačati visok znesek, če pa bo teh dni poteklo še več, bo znesek toliko višji. Pri drugih pa boste morda domeno še vedno lahko obudili brezplačno – seveda le v primeru, da se boste na podaljšanje domene spomnili dovolj zgodaj po njenem poteku.

Čeprav vas bo o poteku domene večkrat opozoril vaš registrar, vam svetujemo, da si na koledar zabeležite, kdaj vam domena poteče. In to na koledar, ki ga sem ter tja dejansko pogledate. Tako bo zagotovo najmanj možnosti, da bi na podaljšanje domene pozabili.

Kdaj je registracija nacionalne domene dobra za posel?

Ne glede na to, ali je vaše podjetje šele v start-up fazi ali imate že utečen posel, lahko z ustrezno domeno izboljšate spletno prepoznavnost. Če ciljate na potencialne stranke iz določene države, potem vam registracija nacionalne domene prinese številne prednosti. Poglejmo si najpomembnejše med njimi.

Prednosti nacionalne domene

Google ima rad nacionalne domene

Za razliko od generičnih domen, kot sta na primer .COM in .NET, boste z nacionalno domeno učinkovito dosegli lokalne obiskovalce, kar upošteva tudi iskalnik Google. Ko bodo obiskovalci znotraj določene države iskali vsebino, bo vaša spletna stran med rezultati iskanj uvrščena višje, če boste uporabljali lokalno domeno, kot če bi uporabljali katero od generičnih domen.

Večja prepoznavnost

Poleg višjih uvrstitev v iskalniku je velika prednost nacionalnih domen njihova prepoznavnost po svetu. Večino spletnih uporabnikov namreč ve, da je na primer domena .DE namenjena Nemcem in tistim, ki jih zanima vsebina, vezana na nemški trg.

Lokalna usmerjenost

Vse nacionalne domene uporabljajo dvo-črkovno končnico, ki je enaka ISO kodi posamezne države, zato ni nobenih dvomov, kateri državi pripada posamezna domena.

Poleg latinske pisave so nekatere domene na voljo tudi v drugih pisavah, na primer v kitajščini ali cirilici, kar je le še dodaten plus za predstavitev na lokalnem trgu.

Grajenje blagovne znamke

Trenutno je najbolj priljubljena domena .COM, ki beleži preko 124 milijonov registracij, kar pomeni, da je velika verjetnost, da je vaša želena domena že zasedena. Z registracijo nacionalne domene imate večjo možnost, da dobite spletni naslov, ki bo najbolje predstavljal vaše podjetje in s katerim lahko gradite uspešno spletno prepoznavnost.

Tudi če imate že registrirano domeno .COM, je registracija dodatne nacionalne domene velik plus. Z njo boste še bolj uspešno gradili svojo blagovno znamko in jo predstavili lokalnim obiskovalcem.

Prodor na nove trge in pridobivanje novih strank

Nekatere države zahtevajo fizično prisotnost znotraj države, če želite registrirati njihovo nacionalno domeno. Pri svojem ponudniku gostovanja preverite, katere domene imajo posebne pogoje pri registraciji in ali jih izpolnjujete.

Nove priložnosti

V primeru, da pridobite nacionalno domeno, ki ima takšne omejitve, lahko s tem na učinkovit način prehitite konkurenco, ki takšne domene ne more registrirati.

Zakaj se nova podjetja odločajo za domeno .io?

Za podjetja, ki želijo uspeti na spletu, je dobra domena poglavitnega pomena. Izbira pa je vse prej kot lahka, saj so najboljša imena v kombinaciji s popularnimi končnicami že dolgo zasedena. Najtežje je registrirati dobro .com domeno, še posebej to velja za novoustanovljena oz. »start-up« podjetja, ki nimajo sredstev, za bi odštela velike vsote denarja za premium .com domeno. Premium domene so tiste, ki so že registrirane (običajno si jih lasti kar vrhovni registrar), za registracijo pa so na voljo po zelo visokih cenah. Kakšna je dejanska cena, je povsem odvisno od same domene ter odločitve takratnega nosilca.

Vse več podjetij se odloča za alternativne rešitve. Med njimi se je za eno izmed najbolj priljubljenih izkazala domena .io, katere število registracij iz dneva v dan narašča.

Domena .io - statistika
Vir: https://w3techs.com/technologies/details/tld-io-/all/all

Zanjo se največkrat odločajo mlada podjetja, ki delujejo v IT dejavnosti. Če spremljate projekte na Kickstarterju, ste zagotovo opazili, da si veliko podjetij in posameznikov, ki želijo priti do zagonskih sredstev, svojo spletno stran postavljeno na .io domeni.

Zakaj ravno domena .io?

.io domenaZačetek vzpona .io domene je povezan s šalo nekega računalničarja. Ta je izjavil, da bi začetnici lahko pomenili »input/output«. Med IT-jevci in raznimi navdušenci nad tehnologijo se je ideja zelo hitro prijela. Sedaj domena .io velja za eno izmed najbolj popularnih. Kot ste videli na zgornjem grafu, omenjeno domeno uporablja že skoraj 0,2 % vseh spletnih strani. Morda se sliši malo, toda verjemite mi, da je v poplavi vseh možnih domenskih končnic številka precej visoka.

Pet razlogov za registracijo domene .io

1. V primerjavi z generičnimi domenami (.com, .net, .org, .biz, …) je domena povsem unikatna, kar mladim podjetjem omogoča, da izstopajo.

2. Domenska končnica je krajša od generičnih domen. Ima le dva znaka, zato si jo je malenkost lažje zapomniti, obenem pa je povsem drugačna.

3. Eden izmed glavnih razlogov je zagotovo ta, da še ni prav dolgo tako popularna. Zato je najti dobro ime mnogo lažje, kot če bi npr. želeli registrirati dobro domeno s končnico .com.

4. Kratica I/O pomeni »input/output«, zato je domena .io še posebej zanimiva razvijalcem.

5. Kratico .io je možno uporabiti tudi v povezavi z imenom domene, na primer scenar.io, rad.io, aud.io, portfol.io, stud.io, …

Britansko ozemlje v Indijskem oceanu – what?!

Britansko ozemlje v Indijskem oceanuKaj za božjo voljo ima Britansko ozemlje v Indijskem oceanu veze s tem člankom? Kot morda veste, so vse dvočrkovne domene nacionalne, kar pomeni, da pripadajo neki državi oziroma teritoriju. Da, uganili ste – domena .io pripada Britanskemu ozemlju v Indijskem oceanu. Čeprav marsikdo za omenjeno odvisno ozemlje Združenega kraljestva sploh ne ve, je .io domena vseeno doživela izjemno prepoznavnost. In še kot zanimivost: omenjeno ozemlje se nahaja v Indijskem oceanu, točno na pol poti med Afriko in Indonezijo.

Kakšna je povezava med domeno in spletnim gostovanjem?

Večkrat sem že opazil, da veliko ljudi še vedno ne ve, kaj točno je domena in kaj je spletno gostovanje. Nekaterim sta izraza povsem neznana, medtem ko jih drugi zamenjujejo ali celo enačijo. Zato sem se odločil, da napišem članek, v katerem bom podal definiciji obeh pojmov ter njun pomen predstavil tudi s pomočjo analogije s hišo.

 • Domena – unikaten spletni naslov, na katerem se nahaja spletna stran.
 • Spletno gostovanje – storitev zakupa prostora na strežniku, kjer so shranjene datoteke in podatkovne baze spletne strani.

Domeno in spletno gostovanje lahko primerjamo s hišo

Spletna stran

Predstavljajte si, da dom oziroma hiša predstavlja spletno stran. Vsaka hiša je drugačna, če slučajno ne od zunaj, pa od znotraj. Tudi spletne strani so si med seboj različne. Nekatere so moderne in pregledne, druge pa zastarele in nepregledne. Z zastarelo in nepregledno spletno stranjo lahko enačimo staro in razmetano hišo.

Spletno gostovanje

S spletnim gostovanjem lahko primerjamo parcelo, na kateri se hiša nahaja. Vsaka hiša potrebuje nek prostor, kjer je postavljena. Enako velja za spletno stran. Datoteke in podatkovne baze, ki spletno stran sestavljajo, se morajo nekje nahajati. Nahajajo se na strežniku, ta pa je neprestano povezan v svetovni splet. Ko je strežnik povezan v splet, in vse deluje, kot mora, je spletna stran dostopna. Ko je povezava prekinjena, dostop do strani prek interneta ni mogoč.

Domena

Domeno smo definirali kot spletni (URL) naslov spletne strani. Analogijo lahko najdemo kar v naslovu hiše. Zamislite si, da bi poštar moral razdeliti pisma med številne občane, vse njihove hiše pa bi bile brez naslova. Precej nehvaležno delo, kajne? Podobno je spletnimi stranmi, saj v kolikor te ne bi imele vsaka svojega unikatnega naslova, bi jih le s težavo našli. Sicer še vseeno precej lažje kot hiše, saj si pri iskanju lahko pomagamo s spletnimi iskalniki.

Internet

In kakšno vlogo ima pri vsem tem svetovni splet? Internet lahko enačimo s cesto, ki pelje do hiše. Ali rečeno bolje, do njene parcele. Če je cesta, po kateri se do parcele pripeljemo, dobra in vzdrževana, bomo načeloma prispeli prej, kot če bi bila ta stara in dotrajana. Prenesimo to še na internet. Če je linija hitra in zmogljiva, se nam bo na zaslonu spletna stran prikazala prej, kot če bi do strani poskušali dostopati z zelo počasno internetno povezavo.