VPS gostovanje: vse, kar morate vedeti

Ko se odločimo, da bi imeli novo spletno stran, moramo najprej pomisliti še na nekatere druge reči, kot sta domena in gostovanje. Prav gostovanje pa kasneje odigra eno ključnih vlog pri samem delovanju spletne strani. Kot vemo, je zelo pomembno, da je prikazovanje strani tehnično brezhibno in hitro, saj to vpliva tako na sam posel kot tudi položaj v iskalnikih, kot je Google.

A ne gre zgolj za to. Glede na namen spletne strani, je potrebno razmisliti tudi o tem, koliko prostora na strežniku bomo potrebovali, oziroma ali je za nas sprejemljiv zgolj lasten strežnik. Slednja opcija je finančno precej zajetna, pa tudi zahtevna za vzdrževanje, zato je v tem primeru zelo dobra alternativa tako imenovano VPS gostovanje.

Kaj sploh je VPS gostovanje?

VPS je kratica za Virtual Private Server, kar v prevodu pomeni virtualni zasebni strežnik. Kot ste lahko ugotovili, gre za navidezni strežnik, ki je samo vaš. V resnici so na tem strežniku tudi druge stranke, a ima vsaka povsem ločen del zase.

To pomeni, da lahko s svojim gostovanjem upravljate na način, kot bi bila spletna stran postavljena na vašem osebnem strežniku. Torej, ostali paketi gostovanj in spletne strani drugih strank na tem strežniku ne bodo imeli nikakršnega vpliva na delovanje vašega paketa.

Zakaj VPS gostovanje?

VPS gostovanje je namenjeno nekoliko bolj zahtevnim strankam. Torej za spletne strani, ki beležijo nekoliko večji obisk, potrebujejo svoj procesor in pomnilnik in je možno same nastavitve strežnika poljubno nastavljati in spreminjati.

Navkljub temu da imate na voljo praktično svoj strežnik, pa nase še vedno ne prevzamete nekaterih precej zahtevnih zadev, ki pridejo zraven z zasebnim strežnikom. Položnica za elektriko, ekipa za tehnična brezhibnost, nadgradnje strojne opreme in povezava ter strošek za internet še vedno ostajajo v domeni lastnika fizičnega strežnika.

Kdo naj izbere VPS gostovanje?

Kot rečeno gre pri VPS gostovanju za paket, po katerem posegajo spletne agencije z več spletnimi stranmi, ki potrebujejo lastne dostope in možnosti nalaganja različnih aplikacij in drugih prilagoditev. Tudi lasten operacijski sistem ni problem, saj paket deluje povsem ločeno od preostalih. Prav tako je VPS primeren za večje spletne trgovine in druge strani z več obiskovalci.

VPS strežnik

Tovrsten zakup virtualnega strežnika je primeren za tiste z nekaj več tehničnega in administrativnega znanja. Čeprav je slišati, da je to edina možnost za nekoliko zahtevnejše strani, pa danes morda temu niti ni več povsem tako. Tudi deljena gostovanja s hitrimi SSD diski so za zahtevnejše naročnike pogosto povsem primerna.

Prednosti in slabosti VPS gostovanja

Kot pri vsaki zadevi, je tudi tu moč najti tako prednosti kot slabosti. Če potrebujete svoj strežnik, potem je VPS seveda idealna rešitev. Na ta način boste močno oklestili stroške. Elektrika, račun za internet, tehnična skrb za delovanje fizičnega strežnika in podobno.

Pod slabosti bi morda navedli zgolj napačno odločitev posameznika. Ni namreč nujno, da ima vsaka malce bolj zahtevna stran lasten strežnik, ali v našem primeru virtualnega. Kadar je za brezhibno delovanje in želje stranke dovolj že kateri od paketov deljenega gostovanja, je VPS bistveno dražja izbira po nepotrebnem.

Poleg tega pri VPS gostovanju ne morete računati na (brezplačno) pomoč s strani ponudnika gostovanja, prav tako ne na posodabljanje operacijskega sistema in ostale programske opreme, varnostne kopije ipd. Za to boste morali poskrbeti sami ali doplačati za dodatne storitve.

Alternativa: TURBO gostovanje

Obstaja pa tudi odlična alternativa VPS gostovanju, in sicer so pri NEOSERV pripravili pakete tako imenovanega TURBO gostovanja, ki so namenjeni najzahtevnejšim naročnikom. Gre za izjemno zmogljive pakete, vsak naročnik pa je deležen svojega dela strežnika (z ločenimi zmogljivostmi), obenem pa ponudnik zagotavlja tudi podporo.

Lastnosti TURBO gostovanja

Operacijski sistem (in ostala programska oprema) je vnaprej nameščen, prav tako nadzorna plošča cPanel in skratka vse, kar se zahteva od zanesljivega spletnega gostovanja. Storitev podpira tudi LiteSpeed tehnologijo, ki omogoča visoke hitrosti delovanja spletnih strani. Prav tako je poskrbljeno za samodejne varnostne kopije, podpora pa je na voljo 24 ur na dan, vse dni v letu.

Če imate glede gostovanja visoke zahteve, vam vsekakor svetujemo, da poleg VPS strežnika preverite tudi pravkar omenjeno TURBO gostovanje.

Reseller gostovanje: vse, kar morate vedeti

Reseller gostovanje je opcija, ki se je poslužujejo spletne agencije oziroma podjetja, ki želijo posredovati storitev gostovanja spletnih strani. To seveda omogoča dodaten prihodek, ki je kljub precejšnji konkurenci lahko še vedno zelo spodoben.

Reseller paket gostovanja se lahko zakupi pri ponudniku spletnega gostovanja, kot je v Sloveniji denimo Prasicek.si. S tem boste zakupili določen prostor na strežniku pri ponudniku gostovanja, ki ga boste nato lahko namenili svojim strankam. Odvisno od paketa boste imeli tako na voljo neomejeno spletnega prometa, cPanel nadzornih plošč in poštnih računov, s katerimi bodo lahko upravljale vaše stranke.

Cene postavljate sami

Kar je še posebej dobrodošlo pri reseller gostovanju, je, da lahko oblikujete povsem ločene ponudbe in cene ne glede na ponudnika, pri katerem ste reseller gostovanje zakupili. To pomeni, da boste lahko svojim strankam v določenih primerih omogočali popuste, brezplačno gostovanje in druge marketinške akcije.

Cene reseller paketov

Ker boste deležni WHM dostopa, boste lahko svojim strankam kreirali lastne dostope do nadzornih plošč (cPanel), kjer bodo nato lahko same upravljale s svojim spletnim prostorom. Lahko si bodo na primer same namestile WordPress, Magento ali katero koli drugo spletno aplikacijo. Prav tako bodo lahko uporabljale e-pošto, na paket gostovanja prenašale datoteke, urejale podatkovne baze itd.

Podpora uporabnikom bo na vaši strani

Ker boste kot »reseller« na trgu nastopili pod svojo blagovno znamko, boste morali seveda poskrbeti tudi za svoje uporabnike, ko bodo ti potrebovali vašo pomoč. To pa nikakor ne pomeni, da boste ostali sami. Navadno vam bodo na strani ponudnika gostovanja vedno pripravljeni priskočiti na pomoč. Prej se le pozanimajte, na koliko pomoči lahko računate in ali to za vas morebiti predstavlja kakšen dodaten strošek.

Načeloma je pri reseller gostovanju tako, da s končnimi naročniki komunicirate sami, ponudnik gostovanja pa je odgovoren za nemoteno delovanje strežnika, avtomatsko izdelovanje varnostnih kopij ipd.

Priložnost za spletne in marketing agencije

Vsekakor se na tem področju lahko zelo dobro znajdejo spletne agencije, ki se ukvarjajo z marketingom. S tem znanjem je seveda precej lažje priti do novih strank. Oglaševanje na različnih kanalih, kot so Facebook, Google, lastni kanali itd., lahko generirajo kar nekaj prometa.

Preden zakupite reseller gostovanje, vsekakor podrobno preverite konkurenco na trgu in se odločite za ponudnika, ki vam lahko ponudi najboljše razmerje med ceno in kvaliteto. Prav tako se predhodno pozanimajte o podpori in lokaciji strežnikov. Če je oboje v Sloveniji, boste vsekakor hitreje prišli do morebitno potrebne pomoči.

Še ena od prednosti tovrstnega tipa gostovanja je, da je tehnični del (skrb za strežnike in nemoteno delovanje) na strani ponudnika reseller gostovanja. Prav tako vam v tem primeru odpade račun za elektriko in spletni prenos podatkov. Na vas bo le, da poskrbite za dobro in konkurenčno ponudbo, ki jo boste predstavili potencialnim strankam, in komunikacijo v primeru vprašanj ali težav.

Razlike med deljenim in reseller gostovanjem

Če ste brali moj blog, ste o različnih oblikah spletnega gostovanja že kar dobro podučeni. Danes se bom osredotočil zgolj na deljeno in reseller gostovanje, ki veljata za zelo razširjeni obliki te spletne storitve. Ko boste članek prebrali do konca, vam bo povsem jasno, katere so glavne razlike med deljenim in reseller gostovanjem.

Značilnosti deljenega gostovanja

Če se odločite za deljeno gostovanje, ki velja za najbolj razširjeno obliko, običajno prejmete le eno uporabniško ime in dostop do le ene nadzorne plošče. Od paketa gostovanja je odvisno, ali lahko na strežniku gostujete le eno domeno oz. spletno stran ali več. V kolikor jih lahko gostujete več, dodajate domene na paket kot dodane domene, poddomene ali parkirane domene.

Deljeno gostovanje je največkrat optimalna izbira za posameznike, ki imajo le manjše število spletnih strani. Pri tem se je treba zavedati, da je paket gostovanja omejen s strežniškimi viri, kot so CPU, delovni spomin, število procesov ipd. Vsaka dodatna spletna stran si zmogljivosti deli z ostalimi stranmi, ki gostujejo na tem paketu. Če gre za velike in obiskane spletne strani, paket pa ne zagotavlja dovolj strežniških virov, lahko ob vrhuncih obiskanosti prihaja do upočasnjenega delovanja.

Ena izmed slabosti deljenega gostovanja je povezana z varnostjo. Glede na to, da ob nakupu paketa gostovanja prejmemo le en uporabniški račun, so vse naše spletne strani ‘povezane’. Denimo, da imamo na paketu dodanih 5 domen, torej imamo 5 spletnih strani. Če pride do okužbe ene izmed njih, se okužba lahko prenese tudi na ostale.

Cena deljenega gostovanja je precej nižja od reseller storitve, omeniti pa velja tudi dejstvo, da ponudniki deljenega gostovanja danes uporabljajo izpopolnjene sisteme, ki učinkovito skrbijo za varnost spletnih strani.

Značilnosti reseller gostovanja

Reseller gostovanje naročniku omogoča rokovanje s krovno nadzorno ploščo, npr. z WHM (ang. Web Host Manager), s katero lahko upravlja z večjim številom nadzornih plošč, kot je denimo cPanel. Primarno je reseller gostovanje namenjeno podjetjem, ki se želijo ukvarjati z nadaljnjo prodajo paketov gostovanja. Za vsakega svojega naročnika namreč lahko ustvarijo svojo nadzorno ploščo, prek katere le-ta ureja svoje domene, datoteke na strežniku, e-poštne predale, dostopa do varnostnih kopij ipd.

Kdor se odloči za reseller gostovanje, lahko pridobi več IP naslovov in SSL certifikatov, seveda pa gre v tem primeru za dodatno storitev, ki jo je potrebno plačati. Nadzor ima nad DNS conami, uporablja lahko zasebna in anonimna imena strežnikov, poleg tega pa lahko v nadzorne plošče svojih naročnikov vgradi svoj logotip in na ta način gradi na prepoznavnosti blagovne znamke.

Največja prednost reseller gostovanja je, poleg ustvarjanja zaslužka s ‘preprodajo’ paketov, zmožnost razdeljevanja spletnih strani med različne uporabniške račune. Zaradi tega se za to vrsto gostovanja ne odločajo zgolj tisti, ki želijo storitev prodajati svojim strankam, temveč tudi osebe z večjim številom spletnih strani. Ločevanje strani med več uporabniških računov oz. med več nadzornih plošč ima več prednosti, predvsem omogoča boljšo alokacijo strežniških virov ter nudi večjo varnost.

Kaj je spletno gostovanje?

V prejšnjem članku sem razložil, kako sta med seboj povezana domena in spletno gostovanje. Danes se bom nekoliko bolj posvetil samemu gostovanju, saj le z registrirano domeno še ne boste mogli imeti svoje spletne strani.

Naj na hitro še enkrat ponovim, kaj je spletno gostovanje. Gre za prostor na strežniku, ki ga zakupite pri ponudniku spletnega gostovanja. In zakaj potrebujete prostor na strežniku? Zato, ker se morajo na njem nahajati datoteke in podatkovne baze, iz katerih spletna stran sestoji.

Glavna naloga ponudnika spletnega gostovanja je, da svojim naročnikom zagotavlja varno shranjevanje datotek na strežnike. To so visoko zmogljivi računalniki, ki so s spletom neprestano povezani z zelo hitro internetno povezavo. Ko uporabnik spleta v brskalnik vpiše URL naslov določene spletne strani, se poveže s strežnikom, na katerem so datoteke tega spletišča shranjene, strežnik pa mu informacije servira nazaj na njegov računalnik v obliki spletne strani.

Spletno gostovanje bi lahko definirali tudi kot storitev, ki uporabnikom spleta omogoča dostop do spletnih strani.

Deljeno (shared) gostovanje

Med različnimi oblikami gostovanja je najbolj osnovno in hkrati tudi najbolj priljubljeno deljeno gostovanje, pri katerem si en strežnik deli več naročnikov. Ker so stroški torej porazdeljeni med več naročnikov, so cene te storitve razumljive nižje. To je glavna prednost deljenega gostovanja, med prednosti pa lahko uvrstimo tudi enostavnost upravljanja, saj strežnik v celoti vzpostavi in konfigurira ponudnik, prav tako pa skrbi za redno posodabljanje in vzdrževanje.

Naročnik ob zakupu deljenega gostovanja običajno prejme dostop do nadzorne plošče, prek katere lahko ureja različne nastavitve, povezane z domenami, gostovanjem in elektronsko pošto, prav tako pa dobi tudi dostop do dela strežnika, kjer je prostor za njegove datoteke in podatkovne baze.

VPS in namensko (dedicated) gostovanje

Zahtevnejši uporabniki, katerih spletne strani so obsežnejše in bolj obiskane, se ponavadi odločajo za druge oblike storitve – največkrat za VPS ali dedicated  gostovanje. Pri prvem imajo za svoje potrebe na voljo del strežnika, ki ima povsem svoje in od drugih delov ločene kapacitete, medtem ko jim pri dedicated gostovanju pripada celoten strežnik. Če naročnik poseduje administrativno znanje, strežnik lahko upravlja in vzdržuje sam, v nasprotnem primeru pa za doplačilo to običajno ponujajo ponudniki gostovanja.

Reseller gostovanje

Ena izmed oblik storitve je tudi reseller gostovanje. V tem primeru gre za možnost nadaljnje prodaje spletnega prostora. Naročnik torej zakupi del strežnika, ga razdeli na poljubne manjše enote, te pa prodaja svojim naročnikom. Ker ima pravico cene enotam postavljati sam, lahko z uspešnim poslovanjem ustvarja dobičke.

Reseller gostovanja se najpogosteje poslužujejo izdelovalci spletnih strani oz. večje agencije, ki svojim strankam poleg izdelave spletne strani lahko ponudijo tudi spletno gostovanje. In če poskrbijo še za registracijo domene, dobi stranka na enem mestu vse – domeno, gostovanje in spletno stran.

Kakšna je povezava med domeno in spletnim gostovanjem?

Večkrat sem že opazil, da veliko ljudi še vedno ne ve, kaj točno je domena in kaj je spletno gostovanje. Nekaterim sta izraza povsem neznana, medtem ko jih drugi zamenjujejo ali celo enačijo. Zato sem se odločil, da napišem članek, v katerem bom podal definiciji obeh pojmov ter njun pomen predstavil tudi s pomočjo analogije s hišo.

  • Domena – unikaten spletni naslov, na katerem se nahaja spletna stran.
  • Spletno gostovanje – storitev zakupa prostora na strežniku, kjer so shranjene datoteke in podatkovne baze spletne strani.

Domeno in spletno gostovanje lahko primerjamo s hišo

Spletna stran

Predstavljajte si, da dom oziroma hiša predstavlja spletno stran. Vsaka hiša je drugačna, če slučajno ne od zunaj, pa od znotraj. Tudi spletne strani so si med seboj različne. Nekatere so moderne in pregledne, druge pa zastarele in nepregledne. Z zastarelo in nepregledno spletno stranjo lahko enačimo staro in razmetano hišo.

Spletno gostovanje

S spletnim gostovanjem lahko primerjamo parcelo, na kateri se hiša nahaja. Vsaka hiša potrebuje nek prostor, kjer je postavljena. Enako velja za spletno stran. Datoteke in podatkovne baze, ki spletno stran sestavljajo, se morajo nekje nahajati. Nahajajo se na strežniku, ta pa je neprestano povezan v svetovni splet. Ko je strežnik povezan v splet, in vse deluje, kot mora, je spletna stran dostopna. Ko je povezava prekinjena, dostop do strani prek interneta ni mogoč.

Domena

Domeno smo definirali kot spletni (URL) naslov spletne strani. Analogijo lahko najdemo kar v naslovu hiše. Zamislite si, da bi poštar moral razdeliti pisma med številne občane, vse njihove hiše pa bi bile brez naslova. Precej nehvaležno delo, kajne? Podobno je spletnimi stranmi, saj v kolikor te ne bi imele vsaka svojega unikatnega naslova, bi jih le s težavo našli. Sicer še vseeno precej lažje kot hiše, saj si pri iskanju lahko pomagamo s spletnimi iskalniki.

Internet

In kakšno vlogo ima pri vsem tem svetovni splet? Internet lahko enačimo s cesto, ki pelje do hiše. Ali rečeno bolje, do njene parcele. Če je cesta, po kateri se do parcele pripeljemo, dobra in vzdrževana, bomo načeloma prispeli prej, kot če bi bila ta stara in dotrajana. Prenesimo to še na internet. Če je linija hitra in zmogljiva, se nam bo na zaslonu spletna stran prikazala prej, kot če bi do strani poskušali dostopati z zelo počasno internetno povezavo.