Prednosti nadzorne plošče DirectAdmin

DirectAdmin je ena od najbolj priljubljenih nadzornih plošč. Zanjo se odločajo številni ponudniki spletnega gostovanja, namenjena pa je uporabnikom, ki zahtevajo preprost pregled nad svojimi spletnimi stranmi. Ker tudi sam že nekaj časa uporabljam omenjeno nadzorno ploščo, vam bom predstavil njene štiri največje prednosti.

1. Enostavna za uporabo

Nadzorna plošča DirectAdmin daje velik poudarek enostavni uporabi, kar so njeni razvijalci dosegli s preglednim grafičnim vmesnikom.

Nadzorna plošča DirectAdmin

Elementi in funkcije na strani so logično razporejeni, prav tako pa se jih da prilagajati posameznim zahtevam. Nadzorna plošča je namenjena tako začetnikom kot tudi naprednim uporabnikom.

2. Hitrost delovanja

Nadzorna plošča DirectAdmin porablja minimalno sistemskih virov. Primerna je za VPS gostovanje in tudi za strežnike, kjer se izvaja močno obremenjeno deljeno gostovanje. Čeprav DirectAdmin deluje zelo hitro, pa še vedno ne dosega hitrosti cPanela, ki zame nesporno ostaja nadzorna plošča #1.

3. Zanesljivost

Za nemoteno delovanje in uporabo je pomembna tudi zanesljivost vseh elementov, povezanih s spletno stranjo, kar nadzorna plošča DirectAdmin vsekakor zagotavlja. Če iz neznanega razloga pride do težav ali nedelovanja nadzorne plošče, se le-ta samodejno obnovi v prejšnje oziroma delujoče stanje.

DirectAdmin - logo

DirectAdmin prav tako omogoča dodajanje in odstranjevanje posameznih funkcij, ne da bi s tem vplivali na delovanje same nadzorne plošče.

4. Podporni center

V primeru, da naletite na težavo, vam je na voljo vrsta različnih virov pomoči, ki je razdeljena na več delov:

  • baza znanja,
  • podporni forum,
  • helpdesk,
  • Sitehelper, ki vam pomaga tudi na področju spletnih strani, domen, SSL certifikatov itd.,
  • tehnični dokumenti.

Če nič od zgoraj naštetega ne pomaga, so vam na voljo tudi elektronski naslovi za različna tematska področja, pa tudi fizični naslov, kamor jim lahko pišete.

Podporni center

Zaradi vseh omenjenih prednosti lahko vidite, zakaj je nadzorna plošča DirectAdmin med uporabniki tako priljubljena. Primerna je za lastnike spletnih strani, ki potrebujejo učinkovito nadzorno ploščo, ter za ponudnike deljenega in reseller gostovanja, ki svojim uporabnikom želijo poenostaviti administracijo.

Svetujem vam, da si preberete še članek »Zakaj je cPanel najboljša nadzorna plošča«, saj se boste najverjetneje strinjali, da cPanel skorajda nima prave konkurence.

Zakaj je cPanel najboljša nadzorna plošča?

Preizkusil sem različne nadzorne plošče, tudi vse tri najbolj popularne – cPanel, DirectAdmin in Plesk. Čeprav imajo vse naštete podobne funkcionalnosti, se mi cPanel zdi najboljši. Res je, da sem ga najbolj vajen, a še vseeno sem mnenja, da je najbolj pregleden in intuitiven, poleg tega pa imamo v njem tudi največ možnosti nastavitev in prilagoditev.

Ko izbirate spletno gostovanje, se pred nakupom pozanimajte, katero nadzorno ploščo uporablja ponudnik. Zagotovo boste lahko vse potrebno uredili v vseh zgoraj omenjenih, a predvsem zaradi preprostosti uporabe vam priporočam cPanel. Naj vam nadzorno ploščo predstavim nekoliko bolj podrobno.

Domene

Če zakupimo paket gostovanja, ki omogoča gostovanje več domen, je ena izmed njih nosilna, ostale pa moramo v nadzorno ploščo dodati kot dodane domene. To v nadzorni plošči cPanel lahko storimo na povsem enostaven način, saj le kliknemo na ikono Addon Domains, vpišemo novo domeno, izberemo direktorij, kamor naj se shranjujejo vse datoteke, povezane s to domeno, ter izberemo poljubno geslo. Na koncu kliknemo Add Domain in domena je dodana v naš paket gostovanja.

Domene - nadzorna plošča cPanel

Na zelo podoben način lahko dodajamo tudi poddomene in parkirane domene. Parkirana domena je domena brez vsebine, ki je primarno usmerjena na nosilno domeno, lahko pa jo preusmerimo tudi na poljubno dodano domeno. V cPanel vmesniku lahko s klikom na ikono Redirects dodajamo tudi druge preusmeritve.

Datoteke na strežniku

Z uporabo nadzorne plošče cPanel lahko dostopamo do upravitelja datotek. Če želimo, da se nam prikažejo direktoriji in datoteke, kliknemo na ikono File Manager. Ker je uporaba aplikacije podobna uporabi Windows Explorerja, ne bi smela povzročati težav niti začetnikom. V primerjavi z upraviteljem datotek v DirectAdmin ali Plesk je pri cPanel-u ta precej boljši, tako da skorajda ni potrebe po FTP programu.

Datoteke - nadzorna plošča cPanel

V nadzorni plošči cPanel lahko ustvarjamo FTP račune in jim dodajamo pravice, do katerih map imajo posamezni uporabniki omogočen dostop. S klikom na ikono Disk Space Usage pa si lahko ogledamo, koliko prostora na strežniku zavzemajo naše datoteke v posameznih mapah.

Podatkovne baze

Kreiranje baze izvedemo s klikom na ikono MySQL Databases. Tam lahko posamezne podatkovne baze tudi izbrišemo, jih preimenujemo ali zamenjamo njihovo geslo ter jim nastavimo privilegije.

Podatkovne baze - nadzorna plošča cPanel

V delu nadzorne plošče cPanel, kjer se nahajajo ikone, povezane s podatkovnimi bazami, lahko dostopamo tudi do vmesnika phpMyAdmin. Prek omenjenega vmesnika imamo možnost spreminjanja podatkov samih podatkovnih baz, baze lahko tudi uvažamo, izvažamo in podobno.

Elektronska pošta

Za marsikaterega naročnika spletnega gostovanja je ta del cPanel-a verjetno najbolj pomemben. Z le nekaj kliki lahko ustvarjamo nove e-poštne predale, brišemo obstoječe, jim spreminjamo gesla … Vsakemu e-poštnemu predalu imamo možnost nastaviti poljubno velikost, seveda pa do vsakega predala lahko v brskalniku tudi dostopamo.

Elektronska pošta - nadzorna plošča cPanel

Na voljo so nam tudi bolj napredne funkcije, npr. dodajanje mailing list, vnos MX zapisov, nastavitev preusmeritev, samodejnega odzivnika itd.

SSL certifikati

SSL je varnostni certifikat, ki šifrira občutljive podatke, ki se prenašajo med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Predvsem ga uporabljajo spletne trgovine, da je SSL certifikat na spletno stran nameščen, pa je vidno po URL povezavi, ki se prične s HTTPS.

SSL certifikati - nadzorna plošča cPanel

V nadzorni plošči cPanel lahko na svojo domeno oz. spletno stran SSL certifikat dodamo povsem preprosto – s klikom na ikono SSL/TLS Manager.

Varnostne kopije

Ker gre z našo spletno stranjo lahko marsikaj narobe, je pomembno, da imamo vedno na voljo varnostne kopije. Če nam ponudnik spletnega gostovanja backup-e zagotavlja, lahko do njih dostopamo kar prek nadzorne plošče cPanel.

Varnostne kopije - nadzorna plošča cPanel

Temu sta namenjeni ikoni Restore Files in Restore Databases, medtem ko je ikona Restore Mail namenjena povrnitvi e-poštnega predala v prejšnje stanje. Koliko varnostnih kopij nam je na voljo, je odvisno od ponudnika gostovanja.

Spletna statistika

Prek aplikacije AWStats lahko pregledujemo statistiko spletnih strani, ki gostujejo na zakupljenem paketu gostovanja. Ogledamo si lahko, koliko obiskovalcev je obiskalo našo spletno stran, koliko podstrani so si ogledali, iz katerih držav so prišli, koliko časa so se zadržali na naši strani, kateri operacijski sistem in brskalnik so uporabljali …

Spletna statistika - nadzorna plošča cPanel

Čeprav so nam na voljo vsi podatki, še vedno priporočam uporabo Google Analytics, saj so tam podatki bolj natančni in pregledni, predvsem pa jih je več.

Softaculous

Če želimo na svojo domeno postaviti spletno stran v CMS-ju WordPress, nam pri tem pomaga sistem Softaculous. WordPress navajam zato, ker je po celem svetu izjemno popularen, seveda pa lahko s pomočjo rešitve Softaculous v le nekaj korakih namestimo tudi številne druge skripte, kot so Joomla, Drupal, Magento, PrestaShop, OpenCart, phpBB, bbPress, WHMCS …

Softaculous - nadzorna plošča cPanel

Priporočam vam, da se pred nakupom gostovanja pri ponudniku pozanimate, če se sistem Softaculous v cPanel-u zagotovo nahaja, saj sem sam že doživel, da ga v nadzorni plošči ni bilo.

Ostalo

Na levi strani nadzorne plošče cPanel imamo nazorno prikazane vse podrobnosti strežnika in našega paketa gostovanja. Vidimo lahko, katera je nosilna domena, koliko smo dodali dodanih domen, kakšna je trenutna poraba CPU, koliko prostora na strežniku imamo še na voljo, koliko imamo ustvarjenih e-poštnih predalov, FTP računov, podatkovnih baz … Prikazane so tudi verzije PHP, Apache in MySQL ter vrsta operacijskega sistema.

Nadzorno ploščo cPanel si lahko poljubno prilagodimo – kar z drag & drop funkcijo. In ker je cPanel tako univerzalen, je preveden v številne jezike – tudi v slovenščino.