6 nasvetov za izbiro domene

Ko izbirate domeno, morate upoštevati kar nekaj dejavnikov. Priporočljivo je, da domene ne registrirate impulzivno, ampak predhodno dobro razmislite, kaj v resnici potrebujete in katera domena bi v vašem primeru predstavljala najboljšo izbiro.

Ko brskam po spletu, večkrat opazim, da so nekatera podjetja izbrala zares slaba imena za svoje domene, s katerimi na dolgi rok najverjetneje ne bodo ustvarile takšnega preboja med svoje potencialne stranke, kot bi ga ob izbiri boljšega imena. Včasih naletim tudi na neposrečeno izbiro vrhnje domene.

No, na napakah se učimo, in s pravilnim pristopom se da brez (večjih) negativnih posledic spletno mesto prenesti tudi na novo domeno. Pri izbiri domene si pomagajte s 6 nasveti, ki sem vam jih pripravil v nadaljevanju.

1.) Kratko ime si bo lažje zapomniti

Pri izbiri imena domene imejte vedno v glavi pogosto uporabljeno reklo: »Manj je več.« Če bo ime kratko, si ga bodo vaši obiskovalci precej hitreje zapomnili. S tem lahko v prihodnosti računate na ‘direktni’ obisk, kar pomeni, da do vaše strani ne bodo dostopali le prek spletnih iskalnikov ter povezav z drugih spletišč, temveč tudi tako, da bodo vtipkali domeno v brskalnik.

2.) Izogibajte se vezajem in šumnikom

Pri domenah, sestavljenih iz več besed, večkrat zasledim vezaje (-). Na raznih forumih pogosto potekajo razpravljanja, ali je glede uvrstitev v Google iskalniku boljša domena z vezajem ali brez. Kar se tiče tega, bi po lastnih testiranjih rekel, da bistvene razlike ni – morda se za odtenek bolje obnesejo domene brez vezaja. Bolj pomembno se mi zdi, da si ljudje lažje zapomnijo domeno brez vezaja in jo tudi pogovorno lažje prenesejo dalje (npr. na radiu ali televiziji).

Opažam, da se na spletu pojavlja vse več .si domen s šumniki. To me ne preseneča, saj je dobrih domen brez šumnikov ostalo malo, zato je za marsikoga veliko lažje poiskati enostavno alternativo. Pa vendar registracijo domen s šumniki odsvetujem, predvsem zaradi težav s pošiljanjem in prejemanjem elektronske pošte. Strežniki običajno ne znajo pravilno obdelati šumnikov, zato prihaja do zavrnitve pošiljanja oz. prejemanja e-pošte.

3.) Registracija domene v primeru podjetja

Včasih, ko je bil Googlov algoritem še zelo naklonjen domenam, ki so v imenu vključevala ključno besedo, na katero je spletišče ciljalo, je večina registrirala domene, ki so predstavljale dejavnost podjetja. Tako so lastniki spletnih mest poskrbeli za več organskega obiska. Danes ta metoda deluje v mnogo manjši meri kot nekoč (ne bom trdil, da ne deluje več). Vendar pa sem mnenja, da je precej pametneje registrirati ime domene, ki je enako blagovni znamki ali imenu podjetja, in na ta način graditi na večji prepoznavnosti na nekoliko daljši rok.

Če sem povsem iskren, sem mnenja, da je najbolje registrirati več domen. V primeru, da je prosto tudi ime primarne dejavnosti, bi sam registriral tudi to. Na tej domeni bi ustvaril ‘neuradno’ spletno stran podjetja ali blog, prek katerega bi obiskovalce preusmerjal na primarno domeno.

4.) Pomembna je tudi domenska končnica

Nekatere domenske končnice pri uporabnikih spleta dokazano ustvarjajo nižji nivo zaupanja. Spletna trgovina, ki je postavljena na vrhnji domeni .org, načeloma ustvarja manj prometa kot spletna trgovina, postavljena na domeni .com (ali za domače razmere na domeni .si). Da ne govorim o končnicah .biz in .info, ki bi se ju sam za namene resnih projektov na daleč izognil. Če imate namen prodajati v Sloveniji, sta primerni izbiri .si in .com, načeloma tudi .net in .eu, čeprav sam nisem največji pristaš slednje. Za tujino pa so primerne nacionalne ccTLD domene ter vrhnji domeni .com in .net.

5.) O domeni razmišljajte še pred odprtjem podjetja

Če še nimate svojega podjetja, vendar ga v kratkem nameravati odpreti, predhodno dobro razmislite o izbiri domene. Ste dobili dobro idejo za ime podjetja? Najprej preverite, če je istoimenska domena prosta, in če ni, še enkrat dobro razmislite, če ne bi spremenili svoje odločitve glede imena podjetja. Pri velikih zgodbah, še posebej pri takšnih, kjer podjetje sčasoma prodre tudi na tuje trge, se mi zdi zelo pomembno, da podjetje gradi na imenu podjetja oziroma blagovni znamki, k temu pa veliko doprinese tudi ime domene.

6.) Brainstorming

Če ste že kdaj izbirali ime domene, verjetno veste, da izbira ni lahka. Dobra ideja nam že pade na pamet, a kaj, ko je v večini primerov domena že registrirana. Priporočam vam, da si vzamete čas in si zapišete več idej z dodanimi prioritetami, šele nato pa se lotite preverjanja, če je katera izmed njih prosta. Najbolje bo, da si ideje zapisujete na telefon, saj si boste na ta način novo idejo lahko takoj zabeležili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja