Je kupovanje pretečenih domen še vedno aktualno?

Pretečena domena je domena, ki je nekoč že bila registrirana, zdaj pa je zopet prosta za registracijo. Med datumom poteka domene in datumom, ko je to zopet možno registrirati, je domena določeno časovno obdobje v karanteni, koliko časa točno, pa je odvisno od vrhnje domene in poslovne politike registrarja.

Verjetno se vas kar nekaj sprašuje, zakaj bi sploh registriral pretečeno domeno. Razloga za to sta dva:

 • Pretečena domena ima ime, ki ustreza naravi naše spletne strani.
 • Pretečena domena ima avtoriteto, ki pripomore k boljšemu uvrščanju v spletnih iskalnikih.

Kar se tiče imena domene, ni kaj dosti za razlagati. Lahko vam le priporočim članek ‘6 nasvetov za izbiro imena‘. Veliko pa je za napisati glede avtoritete domene, zato se bom v nadaljevanju prispevka posvetil temu razlogu za morebitno registracijo pretečene domene.

Kaj pomeni avtoriteta domene?

Ko govorimo o avtoriteti domene, moramo omeniti iskalnik Google, saj večina spletnih uporabnikov za iskanje spletnih strani uporablja prav ta iskalnik. Zato je zelo pomembno, kako Google definira avtoriteto, ki, kot že napisano, vpliva na to, kako visoko bo spletna stran rangirala v iskalniku. Večjo, kot ima domena avtoriteto, lažje jo bodo spletni uporabniki našli. Lažje, kot jo bodo uporabniki našli, več bo imela spletna stran obiska. Iz napisanega je moč razbrati, da je avtoriteta domene izjemnega pomena, predvsem za podjetja, ki s spletnimi stranmi na takšen ali drugačen način služijo.

Kateri dejavniki definirajo avtoriteto domene?

Kako močna in zaupanja vredna je spletna stran, je od odvisno od naslednjih dejavnikov:

 • Starost domene – starejša, kot je domena, večja je lahko njena avtoriteta
 • Povratne povezave – pomembna je predvsem kakovost povezav, manj pomembno je število
 • Velikost spletišča – obsežna spletna stran lažje postane avtoriteta v svoji dejavnosti
 • Zgodovina domene – sporna vsebina v preteklosti lahko zmanjša avtoriteto domene

Pretečene domene in njihova vrednost

Vrednost pretečenih domen je danes v povprečju manjša, kot je bila nekoč. Za spremembo so poskrbeli pri Googlu, ki so algoritem svojega iskalnika spremenili do te mere, da pretečena domena, ki je nekoč bila avtoritativna, danes rangira precej slabše, kot je nekoč. Še posebej v primeru, da je prehod na novo spletno stran izveden napačno. Pri prehodu domene, ki je pretekla, na novega lastnika, s tem pa tudi pri prehodu na novo spletno stran, je najbolj pomembno, da:

 • registriramo domeno, ki je pretekla nedavno;
 • na spletno stran dodamo vsebino, ki je vsebinsko povezana s preteklo vsebino;
 • spletno stran postavimo na poddomeno ‘www’, če je bila tudi prej postavljena tam;
 • ustvarimo preusmeritve s strani, ki ne obstajajo več, na nove strani;
 • so preusmeritve narejene na ujemajoče se oziroma vsebinsko povezane podstrani;
 • ustvarimo čim večje število strani z enakimi URL-ji, kot so bili na strani nekoč.

Ker je bilo včasih na račun pretečenih domen precej izkoriščanja, Google na novo registriranim domenam lahko ‘resetira’ njihovo avtoriteto. Če boste upoštevali zgornje nasvete, boste del avtoritete še vseeno lahko zadržali, kar bo močno povečalo vrednost domene.

Kupovanje pretečenih domen pa je še vedno zelo popularno zaradi imen domen. Marsikdo namreč ne podaljša dobre domene, ker se ne zaveda njene vrednosti, prav tako pa se dogaja, da se na podaljšanje domene enostavno pozabi, ta pa po prihodu iz karantene ponovno postane na voljo za registracijo.

Tako lahko pridemo do zaključka, da je kupovanje pretečenih domen še vedno zelo aktualno – tako za lastne projekte kot nadaljnjo prodajo po mnogo višji ceni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja