Trije razlogi za prenos domene na drugega registrarja

Trije razlogi za prenos domene na drugega registrarja

Ali niste zadovoljni s trenutnim registrarjem, pri katerem ste naročili domeno? Morda vam ne nudi ustrezne tehnične podpore, morda njegove storitve niso dovolj zanesljive, morda pa so predrage? Brez skrbi, registrarja lahko kadar koli zamenjate, v večini primerov brezplačno.

V nadaljevanju sem zapisal tri razloge za prenos domene na drugega registrarja. Na koncu pa sem vam še razkril, katerega registrarja bi izbral sam.

Dodatne storitve

Nekateri registrarji poleg prodaje in podaljšanja domen nudijo še storitve, kot so WHOIS zaščita, spletno gostovanje, SSL certifikati itn. Pogosto je najbolje, da se odločite za registrarja, ki vam ponuja vse te storitve. Ne nazadnje za učinkovito spletno predstavitev poleg domene potrebujete še gostovanje za spletno stran, priporočljiva pa je tudi uporaba SSL certifikata. Če izberete registrarja, ki ponuja vse naštete storitve, lahko na enem mestu urejate vse, kar je povezano z vašo predstavitvijo na spletu.

V kolikor vaš trenutni registrar ne ponuja omenjenih storitev, velja razmisliti o njegovi zamenjavi. Za lažjo izbiro ustreznega registrarja si odgovorite na naslednja vprašanja:

  1. Ali registrar ponuja storitve: domene, spletno gostovanje, WHOIS zaščita, SSL certifikat?
  2. Ali je naročilo, namestitev in nastavitev storitev enostavna?
  3. Ali registrar nudi strokovno tehnično podporo?
  4. Ali ponuja garancijo na svoje storitve?
  5. Ali ima registrar večinoma pozitivne komentarje obstoječih strank?

Kako se odločiti za pravega registarja?

Če ste na vsa zgornja vprašanja odgovorili z »da«, potem ste na pravi poti. Pri izbiri ustreznega registrarja pa so pomembni še nekatere dejavniki.

Cena

Glede na to, da je na voljo veliko število slovenskih in tujih registrarjev, ki ponujajo vse zgoraj naštete storitve, vam pri izbiri pomagajo tudi cene njihovih storitev.

Nekateri na primer ponujajo ugodno ceno za podaljšanje domene ob prenosu od drugega registrarja, vendar je potem strošek ob naslednjem podaljšanju domene bistveno večji. Zato primerjaje več ponudnikov, predvsem cene za podaljšanje posamezne domene.

Prenos in podaljšanje več domen

Dodatno prednost lahko predstavlja prenos večjega števila domen. Nekateri ponudniki namreč ponujajo še dodatne popuste, če k njim prenesete večje število domen. Morda se nekaj evrov ne zdi veliko, a če imate registriranih več domen in jih vsako leto podaljšujete po nižji ceni, je prihranek na koncu občuten.

Prednosti pri prenosu domen

Več o tem, zakaj zamenjati registrarja domene, si lahko preberete tudi v zanimivi objavi Kdaj se odločiti za prenos domene.

Katerega registrarja izbrati?

Ste še vedno v dilemi, kateri registrar je pravi za vas? Svetujem vam, da izberete slovenskega ponudnika, saj bo v tem primeru komunikacija potekala v slovenskem jeziku.

Med ponudniki na slovenskem trgu vam lahko priporočim NEOSERV, ki ponuja vse zgoraj naštete storitve. Njihova podpora je odlična, o tem pričajo tudi mnenja zadovoljnih strank, ki jih najdete na njihovi spletni strani, na Facebooku in drugih družabnih omrežjih.

Cene za prenos domen so konkurenčne, med drugim pa pri NEOSERV ponujajo registracijo novih domen po zajamčeno najnižjih cenah v Sloveniji.