Registracija domene s šumniki – da ali ne?

Slovenski jezik se ponaša s tremi črkami, ki jih angleščina ne pozna. To so šumniki č, š in ž. Do leta 2010 so bili ti pri registraciji spletnih domen zapostavljeni oziroma domene s šumniki ni bilo mogoče registrirati. Oktobra 2010 se je to spremenilo in Slovenci smo za nekaj časa začutili olajšanje. Zdelo se nam je, da splet končno priznava nas in naše jezikovne posebnosti. Vendar v praksi ni prišlo do nenadne velike registracije domen s č, š in ž. Tako kot imajo šumniki prednosti, imajo namreč tudi svoje pomanjkljivosti.

Zakaj šumniki?

Če se odločimo za domeno s šumniki, bomo imeli manj težav kot v nasprotnem imenu. Šumnikov ne uporablja veliko jezikov, torej je večja verjetnost, da bo naša izbrana domena še prosta. Zagotovimo si lahko odlično ime, po mnenju strokovnjakov za spletno optimizacijo pa naj bi se domene s šumniki ne uvrščale v iskalnikih prav nič slabše kot tiste brez njih.

S strešicami so tudi težave

Marsikdo pri uporabi spleta šumnike avtomatično izpušča, prav tako kot na primer pri pisanju sporočil na mobilnem telefonu. Zakaj? Ker je bil internet tako dolgo na voljo zgolj brez strešic, da smo se temu povsem privadili. Če je treba vpisati šumnik, ga samodejno nadomestimo s sičnikom, torej črko brez strešice. In kadar nekdo vtipka ime domene, bo tako morda prišel na našo konkurenčno stran, saj bo na strešico pač pozabil.

Računalniška tipkovnica

Ste kupili svoj računalnik v tujini in zato na tipkovnici nimate šumnikov, ali pa morda celo živite v tujini? V obeh primerih je uporaba črk s strešicami onemogočena oziroma zahteva precej časa in truda. Tudi to, da vsakdo ne more vtipkati imena strani, ki vsebuje šumnike, je eden od razlogov, da ti niso priljubljeni.

Morda najbolj pomembna težava pa je povezana s strežniki za elektronsko pošto. Ti ne vedo, da Slovenci uporabljajo šumnike. Kadar imate skupaj s spletno stranjo čebela.si tudi poštni naslov na to domeno, se rado zaplete. Marsikateri strežnik enostavno ne ve, kako obdelati strešico.

Kaj je torej bolje?

Lahko bi rekli, da negativne posledice uporabe šumnikov pretehtajo nad pozitivnimi, zato je na področju spleta potrebno priznati, da moramo zavoljo dobrih poslovnih rezultatov nekoliko zanemariti naš jezik. Vsekakor bi bilo lepo, če bi ga lahko vedno pravilno uporabljali, a kadar to prinaša težave, ne gre drugače. Potrebno se je prilagoditi.

Domeno s šumniki torej registriramo le, če smo trdno prepričani, da nas bodo uporabniki kljub strešicam našli, da nas ne morejo zamenjevati s stranjo z enakim naslovom, vendar brez strešic, da bo naš IT mojster poskrbel, da nam elektronska pošta ne bo nagajala.

Za konec pa še zanimivost. Stran, ki nujno mora uporabljati šumnike, sicer bi izgubila svoj smisel, je že registrirana. To je seveda slovenščina.si, kjer ponujajo tudi jezikovni tečaj slovenščine.