Tematske domene – že imate svojo?

V današnjem prispevku vam bom predstavil skupino domen, ki v zadnjih letih pospešeno pridobiva na veljavi. Pravzaprav kaj takšnega prej niti ni bilo možno, saj te vrste domen sploh še niso obstajale. Prve so se pričele pojavljati ob koncu leta 2013, zelo zanimiv pa je podatek, da jih danes obstaja že več kot 1.200. Celoten seznam si lahko ogledate na tej povezavi.

Hiter pregled tabele nam da vedeti, da se je večina tematskih domen pojavila v letih od začetka 2014 do konca 2016, medtem ko v letu 2017 ni bilo sprejetih prav veliko novih. Se že poigravate z mislijo, da bi tudi sami »zaprosili« za novo domensko končnico? Če vam povem, da je za uvedbo nove končnice potrebno plačati najmanj 185.000 dolarjev, si boste verjetno po hitrem postopku premislili. Ne verjamete? Podatek lahko preverite tukaj.

Katere so glavne prednosti tematskih domen?

Tematske domene imajo dve veliki prednosti. Prva je zagotovo ta, da gre za zelo zanimive končnice, ki uporabniku spleta že takoj dajejo vedeti, kaj lahko pričakuje na spletni strani. Da si boste bolje predstavljali, kaj točno imam v mislih, naj vam naštejem nekaj primerov:

 • .SHOP – obiskovalci lahko na domeni pričakujejo spletno trgovino;
 • .CLUB – običajno je na spletni strani predstavljen športni klub, lahko pa gre tudi za nočni ali kakšen drug klub;
 • .AGENCY – domenska končnica je pisana na kožo najrazličnejšim spletnim agencijam;
 • .NEWS – če nimate novičarskega portala, s to končnico zagotovo nimate kaj početi;
 • .TIPS – tematska domena, primerna za vse tiste, ki želite prek spleta deliti nasvete;
 • .RECIPES – le kaj drugega bi lahko pričakovali na strani, kot kuharske recepte?

Športno obarvane tematske domene

Druga prednost tematskih domen pa je povezana z njihovo »mladostjo«. Predvsem v primerjavi z domenama .COM in .NET je mnogo lažje najti odlično domensko ime, ki je še vedno na voljo za registracijo.

Pa si kar poglejmo številke. Trenutno je registriranih približno 130 milijonov domen s končnico .COM in 15 milijonov s končnico .NET. Tematska domena .CLUB, ki se uvršča na 5. mesto najpogosteje registriranih tematskih domen, pa šteje približno 1 milijon registracij.

Seveda obstaja še cela vrsta drugih tematskih domen, pri katerih številka ne seže niti prek 100.000 (ali niti prek 10.000). Poglejmo si še tematsko domeno .BLOG, ki je za registracijo na voljo šele od konca novembra 2016. Trenutno je registriranih nekaj več kot 100.000 domen z omenjeno domensko končnico.

Vir statističnih podatkov: http://research.domaintools.com/statistics/tld-counts/

Imajo tematske domene tudi slabosti?

Tako kot pri vsaki stvari se tudi v primeru tematskih domen najdejo določene slabosti. Ena izmed njih je zagotovo ta, da je večina končnic primerna le za spletne strani v angleščini. Če denimo želite postaviti spletno stran v slovenskem jeziku, všeč pa vam je končnica .RECIPES, takšna kombinacija ne bo najbolj posrečena. Obstajajo pa tudi izjeme, kjer je povsem vseeno, ali je spletna stran izdelana v angleškem ali slovenskem jeziku. Naj jih naštejem le nekaj:

 • Tematska domena .BLOG.BLOG,
 • .FIT,
 • .XYZ,
 • .NINJA,
 • .SALON,
 • .BAR.

Naslednja slabost ni ravno slabost v pravem pomenu besede, hkrati pa tudi ne velja za vse tematske domene. Govorim o ceni, saj so nekatere tematske domenske končnice precej dražje od vsem dobro poznanih generičnih, pa tudi od nekaterih nacionalnih. Najdražja je domena .LUXURY, za katero je potrebno odšteti visokih 500 € na letni ravni. Razlika je torej očitna.

Torej, že imate svojo tematsko domeno?

Naj uganem. Zaenkrat je še nimate, ampak vam je po do zdaj prebranem prispevku ta možnost postala všeč. Moj nasvet bi bil, da se nikar ne obotavljate preveč, saj bodo najbolj zanimive tematske domene prav gotovo kmalu postale zasičene. Če mislite, da bi vam tematska domena prišla prav, da bi vas npr. odlično ločila od konkurence, jo čim prej registrirajte.

Zelo bogato ponudbo tematskih domen ima slovenski registrar NEOSERV.si, kjer sem svojo domeno registriral tudi sam.