Kaj vse upoštevati pri registraciji domene?

Pri registraciji domene večina gleda samo na ceno. Strinjam se, da je cena najpomembnejši dejavnik, ki vpliva na izbor registrarja domene, zagotovo pa ni edini. Sploh pa ne za vsakogar. Nekomu je namreč lahko zelo pomembno, da podatki o nosilcu domene niso javno vidni, drugi bo morda potreboval brezplačno DNS gostovanje, medtem ko bi večina neizkušenih uporabnikov vsaj morala dati poudarek tudi na podporo.

Brezplačna WHOIS zaščita

Zdi se, da zasebnosti na svetovnem spletu praktično ni več. K temu sicer največ prinesejo razna socialna omrežja, še posebej Facebook, prav tako pa se da s tako imenovanim WHOIS orodjem preveriti, komu pripada določena domena. Vsaj zaenkrat za precej vrhnjih domen še obstaja WHOIS zaščita, ki zakrije večino podatkov o nosilcu domene, seveda pa gre za dodatno storitev, kar je ponavadi potrebno plačati. Nekateri ponudniki nudijo brezplačno WHOIS zaščito, zato v primeru, da ne želite, da lahko vsak preveri, na koga je registrirana vaša domena, poiščite registrarja, ki vam omogoča brezplačno WHOIS zaščito.

Brezplačno DNS gostovanje

Večini uporabnikov brezplačno DNS gostovanje ne pomeni veliko, saj storitve dejansko ne potrebujejo. DNS (Domain Name Server) gostovanje omogoča urejanje DNS zapisov, kot so:

  • A (Address Record)
  • AAAA (IPv6 Address Record)
  • MX (Mail Exchange Record)
  • CNAME (Canonical Name Record)
  • TXT (Text Record)
  • SRV (Service Locator)

Pri DNS gostovanju gre za to, da uporabnik, kadar naroči zgolj domeno, ne pa tudi gostovanja, le-to lahko usmeri na poljuben IP naslov. Uporablja se tudi pri uporabi domene z Blogspot storitvijo ali v primeru, ko želimo spletno stran gostovati na enem strežniku, elektronsko pošto pa na drugem. Nekateri ponudniki imajo DNS strežnike postavljene na različnih geografskih lokacijah.

Podpora

Sicer je registracija domene povsem preprost postopek, pa vendar včasih že med samim postopkom pride do zapletov. Takrat je pomembno, da nam je na voljo prijazna podpora, na katero lahko vedno računamo. V povezavi z domeno lahko pride do težav tudi kasneje, npr. ko želimo v nadzorni plošči vnesti dodano domeno, ustvariti e-poštni predal ali ko domeni želimo nastaviti ustrezne DNS zapise. Kakovosten registrar je pomemben tudi zato, da nas dovolj zgodaj pred potekom domene opozori, da bo domena v kratkem potekla.

Vmesnik za upravljanje z domenami

Uporabniku prijazen vmesnik, s katerim je enostavno upravljati z domenami in morebitnimi drugimi storitvami (npr. s spletnim gostovanjem ali WHOIS zaščito), je vedno velik dodaten plus. Predvsem se moramo prepričati, da polja, v katera vnesemo DNS zapise, niso zaklenjena, kar je praksa pri nekaterih ponudnikih, saj želijo, da v kolikor pri njih registriramo domeno, zakupimo tudi spletno gostovanje. Če pa želimo registrirano domeno usmeriti na strežnik drugega ponudnika, pa moramo za to posebej plačati. Vsekakor politika poslovanja, ki odžene marsikaterega naročnika.

Spletno gostovanje pri istem ponudniku

Ko registrar nudi ugodne domene ter hkrati zagotavlja tudi do sedaj naštete dodatne storitve, poleg tega pa omogoča še kakovostno spletno gostovanje, je pri njem smiselno zakupiti tudi prostor na strežniku. Tako imamo domene in spletno gostovanje pod eno streho, za obe storitvi bomo plačali le en račun, domena pa bo verjetno že ob registraciji imela vpisane prave DNS zapise. In če poleg prijaznega vmesnika za upravljanje z domenami in gostovanjem ponudnik nudi še pregledno nadzorno ploščo (cPanel, Plesk, DirectAdmin), bomo s storitvijo najverjetneje zadovoljni.

Cena

Pa smo prišli še do dejavnika, ki je odločilen za večino naročnikov. To je seveda cena, pri kateri moramo biti pozorni, saj večina registrarjev za podaljšanje domene zaračuna več kot za registracijo domene. Seveda to ne pomeni, da moramo izbrati registrarja, ki ima drugačno cenovno politiko, vendar želim opozoriti samo na to, da pred registracijo domene razmislimo, koliko časa bomo domeno imeli in v skladu s tem izberimo registrarja. Sicer pa poleg cene upoštevajmo tudi druge dejavnike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja