Kaj je spletno gostovanje?

V prejšnjem članku sem razložil, kako sta med seboj povezana domena in spletno gostovanje. Danes se bom nekoliko bolj posvetil samemu gostovanju, saj le z registrirano domeno še ne boste mogli imeti svoje spletne strani.

Naj na hitro še enkrat ponovim, kaj je spletno gostovanje. Gre za prostor na strežniku, ki ga zakupite pri ponudniku spletnega gostovanja. In zakaj potrebujete prostor na strežniku? Zato, ker se morajo na njem nahajati datoteke in podatkovne baze, iz katerih spletna stran sestoji.

Glavna naloga ponudnika spletnega gostovanja je, da svojim naročnikom zagotavlja varno shranjevanje datotek na strežnike. To so visoko zmogljivi računalniki, ki so s spletom neprestano povezani z zelo hitro internetno povezavo. Ko uporabnik spleta v brskalnik vpiše URL naslov določene spletne strani, se poveže s strežnikom, na katerem so datoteke tega spletišča shranjene, strežnik pa mu informacije servira nazaj na njegov računalnik v obliki spletne strani.

Spletno gostovanje bi lahko definirali tudi kot storitev, ki uporabnikom spleta omogoča dostop do spletnih strani.

Deljeno (shared) gostovanje

Med različnimi oblikami gostovanja je najbolj osnovno in hkrati tudi najbolj priljubljeno deljeno gostovanje, pri katerem si en strežnik deli več naročnikov. Ker so stroški torej porazdeljeni med več naročnikov, so cene te storitve razumljive nižje. To je glavna prednost deljenega gostovanja, med prednosti pa lahko uvrstimo tudi enostavnost upravljanja, saj strežnik v celoti vzpostavi in konfigurira ponudnik, prav tako pa skrbi za redno posodabljanje in vzdrževanje.

Naročnik ob zakupu deljenega gostovanja običajno prejme dostop do nadzorne plošče, prek katere lahko ureja različne nastavitve, povezane z domenami, gostovanjem in elektronsko pošto, prav tako pa dobi tudi dostop do dela strežnika, kjer je prostor za njegove datoteke in podatkovne baze.

VPS in namensko (dedicated) gostovanje

Zahtevnejši uporabniki, katerih spletne strani so obsežnejše in bolj obiskane, se ponavadi odločajo za druge oblike storitve – največkrat za VPS ali dedicated  gostovanje. Pri prvem imajo za svoje potrebe na voljo del strežnika, ki ima povsem svoje in od drugih delov ločene kapacitete, medtem ko jim pri dedicated gostovanju pripada celoten strežnik. Če naročnik poseduje administrativno znanje, strežnik lahko upravlja in vzdržuje sam, v nasprotnem primeru pa za doplačilo to običajno ponujajo ponudniki gostovanja.

Reseller gostovanje

Ena izmed oblik storitve je tudi reseller gostovanje. V tem primeru gre za možnost nadaljnje prodaje spletnega prostora. Naročnik torej zakupi del strežnika, ga razdeli na poljubne manjše enote, te pa prodaja svojim naročnikom. Ker ima pravico cene enotam postavljati sam, lahko z uspešnim poslovanjem ustvarja dobičke.

Reseller gostovanja se najpogosteje poslužujejo izdelovalci spletnih strani oz. večje agencije, ki svojim strankam poleg izdelave spletne strani lahko ponudijo tudi spletno gostovanje. In če poskrbijo še za registracijo domene, dobi stranka na enem mestu vse – domeno, gostovanje in spletno stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja