Kakšna je povezava med domeno in spletnim gostovanjem?

Večkrat sem že opazil, da veliko ljudi še vedno ne ve, kaj točno je domena in kaj je spletno gostovanje. Nekaterim sta izraza povsem neznana, medtem ko jih drugi zamenjujejo ali celo enačijo. Zato sem se odločil, da napišem članek, v katerem bom podal definiciji obeh pojmov ter njun pomen predstavil tudi s pomočjo analogije s hišo.

  • Domena – unikaten spletni naslov, na katerem se nahaja spletna stran.
  • Spletno gostovanje – storitev zakupa prostora na strežniku, kjer so shranjene datoteke in podatkovne baze spletne strani.

Domeno in spletno gostovanje lahko primerjamo s hišo

Spletna stran

Predstavljajte si, da dom oziroma hiša predstavlja spletno stran. Vsaka hiša je drugačna, če slučajno ne od zunaj, pa od znotraj. Tudi spletne strani so si med seboj različne. Nekatere so moderne in pregledne, druge pa zastarele in nepregledne. Z zastarelo in nepregledno spletno stranjo lahko enačimo staro in razmetano hišo.

Spletno gostovanje

S spletnim gostovanjem lahko primerjamo parcelo, na kateri se hiša nahaja. Vsaka hiša potrebuje nek prostor, kjer je postavljena. Enako velja za spletno stran. Datoteke in podatkovne baze, ki spletno stran sestavljajo, se morajo nekje nahajati. Nahajajo se na strežniku, ta pa je neprestano povezan v svetovni splet. Ko je strežnik povezan v splet, in vse deluje, kot mora, je spletna stran dostopna. Ko je povezava prekinjena, dostop do strani prek interneta ni mogoč.

Domena

Domeno smo definirali kot spletni (URL) naslov spletne strani. Analogijo lahko najdemo kar v naslovu hiše. Zamislite si, da bi poštar moral razdeliti pisma med številne občane, vse njihove hiše pa bi bile brez naslova. Precej nehvaležno delo, kajne? Podobno je spletnimi stranmi, saj v kolikor te ne bi imele vsaka svojega unikatnega naslova, bi jih le s težavo našli. Sicer še vseeno precej lažje kot hiše, saj si pri iskanju lahko pomagamo s spletnimi iskalniki.

Internet

In kakšno vlogo ima pri vsem tem svetovni splet? Internet lahko enačimo s cesto, ki pelje do hiše. Ali rečeno bolje, do njene parcele. Če je cesta, po kateri se do parcele pripeljemo, dobra in vzdrževana, bomo načeloma prispeli prej, kot če bi bila ta stara in dotrajana. Prenesimo to še na internet. Če je linija hitra in zmogljiva, se nam bo na zaslonu spletna stran prikazala prej, kot če bi do strani poskušali dostopati z zelo počasno internetno povezavo.