Podaljšanje domene opravite pravočasno!

Ste domeno zakupili za 5 let? Najbrž ne. Najverjetneje ste domeno registrirali za obdobje enega leta, kar pomeni, da bo še pred potekom tega časa domeno potrebno podaljšati. Seveda le, če vam je kaj do domene in jo želite še naprej uporabljati.

Če domene ne boste podaljšali pravočasno, se kaj hitro lahko zgodi, da jo boste za vedno izgubili. Sicer nekaj dni po poteku še ni potrebno zganjati panike, saj jo boste po vsej verjetnosti še vedno lahko podaljšali brez dodatnih stroškov.

V kolikor pa boste na podaljšanje domene povsem pozabili, jo bo morda registriral nekdo drug. Stare domene, na katerih je bila v preteklosti že objavljena vsebina, so za marsikaterega spletnega mojstra zelo zanimive. V večini primerov takšne domene uporabijo za postavitev lastne blog mreže, s katere gradijo povezave na druge spletne strani. Takšne povezave je namreč potrebno plačati.

Grajenje povezav

Ste na podaljšanje domene pozabili? Koliko časa je že mimo, odkar je domena potekla? Katero domensko končnico ima domena? To sta glavni dve vprašanji, ki si jih morate postaviti, ko vam domena poteče. Če gre za domeno z domensko končnico .si, boste domeno najverjetneje dobili nazaj. Brez dodatnih stroškov. Za .si domene namreč velja, da po poteku za 1 mesec zapadejo v karanteno. To je obdobje, ko jo iz karantene lahko obudi le njen zdajšnji oz. že bivši nosilec. V tem primeru za obuditev domene ni potrebno plačati, seveda pa je potrebno plačati za podaljšanje domene – po ceniku registrarja, kjer je bila domena registrirana in zdaj tudi podaljšana.

Ste pozabili na podaljšanje domene .com? Morda .net? Potem vam zares težko podamo točno informacijo, če boste domeno še lahko dobili nazaj ali ne. Povsem je odvisno od domenske končnice in predvsem od samega registrarja, kakšno cenovno politiko ima. Nekje bo, če se boste nekaj dni po poteku spomnili na podaljšanje, potrebno za obuditev domene plačati visok znesek, če pa bo teh dni poteklo še več, bo znesek toliko višji. Pri drugih pa boste morda domeno še vedno lahko obudili brezplačno – seveda le v primeru, da se boste na podaljšanje domene spomnili dovolj zgodaj po njenem poteku.

Čeprav vas bo o poteku domene večkrat opozoril vaš registrar, vam svetujemo, da si na koledar zabeležite, kdaj vam domena poteče. In to na koledar, ki ga sem ter tja dejansko pogledate. Tako bo zagotovo najmanj možnosti, da bi na podaljšanje domene pozabili.