Razlike med deljenim in reseller gostovanjem

Če ste brali moj blog, ste o različnih oblikah spletnega gostovanja že kar dobro podučeni. Danes se bom osredotočil zgolj na deljeno in reseller gostovanje, ki veljata za zelo razširjeni obliki te spletne storitve. Ko boste članek prebrali do konca, vam bo povsem jasno, katere so glavne razlike med deljenim in reseller gostovanjem.

Značilnosti deljenega gostovanja

Če se odločite za deljeno gostovanje, ki velja za najbolj razširjeno obliko, običajno prejmete le eno uporabniško ime in dostop do le ene nadzorne plošče. Od paketa gostovanja je odvisno, ali lahko na strežniku gostujete le eno domeno oz. spletno stran ali več. V kolikor jih lahko gostujete več, dodajate domene na paket kot dodane domene, poddomene ali parkirane domene.

Deljeno gostovanje je največkrat optimalna izbira za posameznike, ki imajo le manjše število spletnih strani. Pri tem se je treba zavedati, da je paket gostovanja omejen s strežniškimi viri, kot so CPU, delovni spomin, število procesov ipd. Vsaka dodatna spletna stran si zmogljivosti deli z ostalimi stranmi, ki gostujejo na tem paketu. Če gre za velike in obiskane spletne strani, paket pa ne zagotavlja dovolj strežniških virov, lahko ob vrhuncih obiskanosti prihaja do upočasnjenega delovanja.

Ena izmed slabosti deljenega gostovanja je povezana z varnostjo. Glede na to, da ob nakupu paketa gostovanja prejmemo le en uporabniški račun, so vse naše spletne strani ‘povezane’. Denimo, da imamo na paketu dodanih 5 domen, torej imamo 5 spletnih strani. Če pride do okužbe ene izmed njih, se okužba lahko prenese tudi na ostale.

Cena deljenega gostovanja je precej nižja od reseller storitve, omeniti pa velja tudi dejstvo, da ponudniki deljenega gostovanja danes uporabljajo izpopolnjene sisteme, ki učinkovito skrbijo za varnost spletnih strani.

Značilnosti reseller gostovanja

Reseller gostovanje naročniku omogoča rokovanje s krovno nadzorno ploščo, npr. z WHM (ang. Web Host Manager), s katero lahko upravlja z večjim številom nadzornih plošč, kot je denimo cPanel. Primarno je reseller gostovanje namenjeno podjetjem, ki se želijo ukvarjati z nadaljnjo prodajo paketov gostovanja. Za vsakega svojega naročnika namreč lahko ustvarijo svojo nadzorno ploščo, prek katere le-ta ureja svoje domene, datoteke na strežniku, e-poštne predale, dostopa do varnostnih kopij ipd.

Kdor se odloči za reseller gostovanje, lahko pridobi več IP naslovov in SSL certifikatov, seveda pa gre v tem primeru za dodatno storitev, ki jo je potrebno plačati. Nadzor ima nad DNS conami, uporablja lahko zasebna in anonimna imena strežnikov, poleg tega pa lahko v nadzorne plošče svojih naročnikov vgradi svoj logotip in na ta način gradi na prepoznavnosti blagovne znamke.

Največja prednost reseller gostovanja je, poleg ustvarjanja zaslužka s ‘preprodajo’ paketov, zmožnost razdeljevanja spletnih strani med različne uporabniške račune. Zaradi tega se za to vrsto gostovanja ne odločajo zgolj tisti, ki želijo storitev prodajati svojim strankam, temveč tudi osebe z večjim številom spletnih strani. Ločevanje strani med več uporabniških računov oz. med več nadzornih plošč ima več prednosti, predvsem omogoča boljšo alokacijo strežniških virov ter nudi večjo varnost.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja