Zakaj se nova podjetja odločajo za domeno .io?

Za podjetja, ki želijo uspeti na spletu, je dobra domena poglavitnega pomena. Izbira pa je vse prej kot lahka, saj so najboljša imena v kombinaciji s popularnimi končnicami že dolgo zasedena. Najtežje je registrirati dobro .com domeno, še posebej to velja za novoustanovljena oz. »start-up« podjetja, ki nimajo sredstev, za bi odštela velike vsote denarja za premium .com domeno. Premium domene so tiste, ki so že registrirane (običajno si jih lasti kar vrhovni registrar), za registracijo pa so na voljo po zelo visokih cenah. Kakšna je dejanska cena, je povsem odvisno od same domene ter odločitve takratnega nosilca.

Vse več podjetij se odloča za alternativne rešitve. Med njimi se je za eno izmed najbolj priljubljenih izkazala domena .io, katere število registracij iz dneva v dan narašča.

Domena .io - statistika
Vir: https://w3techs.com/technologies/details/tld-io-/all/all

Zanjo se največkrat odločajo mlada podjetja, ki delujejo v IT dejavnosti. Če spremljate projekte na Kickstarterju, ste zagotovo opazili, da si veliko podjetij in posameznikov, ki želijo priti do zagonskih sredstev, svojo spletno stran postavljeno na .io domeni.

Zakaj ravno domena .io?

.io domenaZačetek vzpona .io domene je povezan s šalo nekega računalničarja. Ta je izjavil, da bi začetnici lahko pomenili »input/output«. Med IT-jevci in raznimi navdušenci nad tehnologijo se je ideja zelo hitro prijela. Sedaj domena .io velja za eno izmed najbolj popularnih. Kot ste videli na zgornjem grafu, omenjeno domeno uporablja že skoraj 0,2 % vseh spletnih strani. Morda se sliši malo, toda verjemite mi, da je v poplavi vseh možnih domenskih končnic številka precej visoka.

Pet razlogov za registracijo domene .io

1. V primerjavi z generičnimi domenami (.com, .net, .org, .biz, …) je domena povsem unikatna, kar mladim podjetjem omogoča, da izstopajo.

2. Domenska končnica je krajša od generičnih domen. Ima le dva znaka, zato si jo je malenkost lažje zapomniti, obenem pa je povsem drugačna.

3. Eden izmed glavnih razlogov je zagotovo ta, da še ni prav dolgo tako popularna. Zato je najti dobro ime mnogo lažje, kot če bi npr. želeli registrirati dobro domeno s končnico .com.

4. Kratica I/O pomeni »input/output«, zato je domena .io še posebej zanimiva razvijalcem.

5. Kratico .io je možno uporabiti tudi v povezavi z imenom domene, na primer scenar.io, rad.io, aud.io, portfol.io, stud.io, …

Britansko ozemlje v Indijskem oceanu – what?!

Britansko ozemlje v Indijskem oceanuKaj za božjo voljo ima Britansko ozemlje v Indijskem oceanu veze s tem člankom? Kot morda veste, so vse dvočrkovne domene nacionalne, kar pomeni, da pripadajo neki državi oziroma teritoriju. Da, uganili ste – domena .io pripada Britanskemu ozemlju v Indijskem oceanu. Čeprav marsikdo za omenjeno odvisno ozemlje Združenega kraljestva sploh ne ve, je .io domena vseeno doživela izjemno prepoznavnost. In še kot zanimivost: omenjeno ozemlje se nahaja v Indijskem oceanu, točno na pol poti med Afriko in Indonezijo.