Vrste SSL certifikatov

Vrste SSL certifikatov in njihove značilnosti

Pred približno pol leta sem na blogu Topdomene.net predstavil SSL certifikat. V prispevku sem razložil, kaj to sploh je, prav tako pa sem naštel glavne razloge, zakaj se je čim prej smiselno odločiti za njegovo namestitev na spletno stran.

Ker seveda tudi na tem področju ne obstaja le ena rešitev, vam bom danes podrobneje predstavil vrste SSL certifikatov. Če se boste namreč odločili za namestitev, je prav, da ste seznanjeni z različnimi možnostmi, saj boste le tako lahko izbrali ustrezen SSL certifikat.

Brezplačen SSL certifikat

Res je, za varnostni certifikat sploh ni potrebno plačati. Kot ponavadi pa ima tudi v tem primeru brezplačna rešitev nekatere pomanjkljivosti. To so naslednje:

  • obstaja le kot domenski certifikat;
  • nivo zaupanja je nižji;
  • čas veljavnosti je krajši;
  • ni podpore, ki bi pomagala pri težavah;
  • ni finančne garancije.

Kdaj se odločiti za brezplačen certifikat? Zgolj takrat, ko na spletni strani ne prihaja do prenosa podatkov oziroma ko gre za preprosto spletno stran, kot je na primer blog.

Domenski SSL certifikat

Domenski SSL certifikatPosebnost domenskega certifikata je, da se pred njegovo izdajo preveri le lastništvo domene. To pomeni, da na domenski e-poštni predal prispe e-sporočilo z verifikacijsko povezavo. Po kliku nanjo se samodejno izda certifikat. Ker se preveri le lastništvo domene, je stopnja varnosti uporabe spletnega mesta z izdanim domenskim certifikatom nižja, kot velja za poslovne in razširjene SSL certifikate.

Za kakšne spletne strani je torej primeren domenski certifikat? Za spletne strani fizičnih oseb, ki naprednejše oblike certifikata sploh ne morejo pridobiti.

Poslovni SSL certifikat

Poslovni SSL certifikatKot pove že samo ime, je poslovni certifikat namenjen poslovnežem oziroma podjetjem. Njegova glavna prednost pred domenskim certifikatom je v tem, da se pred izdajo certifikata preveri legitimnost podjetja. Podjetje mora tako pripraviti ustrezno dokumentacijo in jo predložiti izdajatelju.

Ker se pred izdajo certifikata opravi temeljito preverbo podjetja, je nivo varnosti uporabe spletne strani mnogo višji. Možnost, da bi prišlo do zlorabe podatkov, pa je mnogo nižja.

Razširjeni SSL certifikat

Razširjeni SSL certifikatRazširjeni SSL certifikat je podoben poslovnemu. Kot takšen je namenjen podjetjem, predvsem večjim podjetjem, saj za izdajo certifikata obstaja nekaj omejitev (npr. podjetje mora obstajati že nekaj let in imeti mora poravnane vse davčne obveznosti).

Zeleni okvirček

Velika prednost razširjenega SSL certifikata je zelena vrstica v spletnem brskalniku, v kateri je izpisani ime podjetja. Prepričan sem, da ste tudi sami že kdaj naleteli na spletno stran s takšnim okvirčkom, kot je prikazan na zgornji sliki.

Wildcard SSL certifikat

Posebna vrsta SSL certifikata je tako imenovani wildcard certifikat. Lahko je domenski ali poslovni, medtem ko ne more biti razširjeni. Njegova posebnost je, da omogoči varno HTTPS povezavo na vseh poddomenah spletne strani:

  • vasadomena.si
  • www.vasadomena.si
  • shop.vasadomena.si
  • forum.vasadomena.si
  • crm.vasadomena.si

Prej omenjeni certifikati (brezplačni, domenski, poslovni, razširjeni) varno HTTPS povezavo omogočijo le na domeni (vasadomena.si in hkrati tudi na www.vasadomena.si) ali na točno izbrani poddomeni (npr. na forum.vasadomena.si).

Večdomenski SSL certifikat

Večdomenski certifikati so namenjeni zaščiti večjega števila domen. Obstajajo ne le kot domenski in poslovni, temveč tudi kot razširjeni. Običajno z osnovnim večdomenskim certifikatom zavarujete tri domene, z dokupom tako imenovanih SAN certifikatov pa lahko poskrbite za zaščito do sto domen.

Za katerega se odločiti?

Povsem od vaših potreb je torej odvisno, za kateri SSL certifikat se boste odločili. Če se le da, se brezplačnemu izognite, saj boste po vsej verjetnosti prej ali slej ugotovili, da »to ni to«.

Kar pa se tiče izbire izdajatelja certifikata, bi vam priporočil Comodo. Gre za svetovno priznanega in hkrati največjega izdajatelja, zato SSL certifikati Comodo uživajo tudi največji ugled.

Veliko izbiro Comodo certifikatov ponuja slovenski ponudnik NEOSERV.si, ki vam bo SSL certifikat na vašo stran namestil brezplačno.